Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nijerya’daki Bitcoin Dolandırıcılığı Binlerce Kişiyi Mağdur Etti

Kripto para kılıfının kullanıldığı pek çok dolandırıcılık vakasıyla karşılaşılıyor. Bu seferki dolandırıcılık ise Nijerya‘da yaşandı.

Merkezi Nijerya’nın Calabar şehrinde bulunan bir şirket müşterilerden topladığı milyonlarca naira ile ortadan kayboldu.

Durumdan şüphelenen birkaç müşteri duydukları şüphe sonrasında şirketi aramaya çalıştı ancak telefonları açan olmadı. Müşteriler bunun üzerine geçtiğimiz günün sabahında şirketin ofisine gittiler ve artık ortada bir şirket olmadığını gördüler. Şirketin ofisi kapanmış ve ofis çalışanları mekanı çoktan terk etmişlerdi.

Şirket çalışanları ofisi terk etmiş olsalar da geride birkaç eşya bırakmışlar. Bazı kaynaklara göre söz konusu şirket yüzünden mağdur olan binden fazla kişi ofise zorla girip içeride ne bırakılmışsa alıp götürdü.

Yalan Vaatler

Nijerya’da Bitcoin’in adını kullanarak dolandırıcılık yapmak artık adeta popüler bir hale geldi.

Bu seferki dolandırıcılığı gerçekleştiren şirket ise müşterilere bir haftalık online ticaret sürecinden sonra yüzde 30 oranında bonus vaat etti. Nitekim bu vaat yalan çıktı ve bu projeye yatırım yapanların paraları maalesef yandı.

Ifeanyi adlı bir yatırımcı da mağdur olan kişiler arasındaydı. Ifeanyi konu hakkında The Guardian’a konuştu ve şöyle söyledi:

“Her şey darmadağın oldu. 2 buçuk milyondan fazla naira (28 bin 400 ₺) yatırdım ve şimdi hepsi gitti.”

Mağdur olan bir başka yatırımcı ise vaat edilen yüzde 30 oranındaki bonusun aslında gerçek olduğunu, zaten kendisinin de bu yüzden yatırım yaptığını iddia ediyor. Yatırdığı 5 milyon nairayı (56 bin 800 ₺) kaybeden kişi şöyle söylüyor:

“Bazı insanların ilk haftadan sonra yüzde 30 faiz kazandığını gördüm ve ben de bu yüzden para yatırdım. Yatırdığım paranın büyük kısmını da borç almıştım.”

Ulusal Gençlik Hizmet Heyeti (NYSC) üyelerinden biri sahip olduğu her şeyi, 1 buçuk milyon nairayı (17 bin ₺), bu projeye yatırdığını iddia ederken bir başkası ise 150 bin naira yatırdığını söylüyor:

“Hizmet süremde biriktirdiğim paranın tamamı buydu. ‘iş yapıp’ hem kendime hem de aileme yardım ederim zannettim.”

İnsanların şirket ofisine akın etmeleriyle birlikte galeyan çıktı ve ortalık epey karıştı. Tüm bu karışıklığın ortasında konu hakkında konuşan başka bir mağdur şöyle söyledi:

“Burada gördüğünüz kalabalık parasını almaya gelmiş az sayıda insandan oluşuyor. Milyonlarca para aldılar ve parayı alıp kaçtılar. Niye ders çıkaramıyoruz anlamıyorum. Kolay yoldan para kazanmayı vaat edenler bizi geçmişte de aldatmışlardı ama hala bu gibi şeylere kanıyoruz. Bu seferkine 500 bin naira yatırdım ve şimdi de paramın gidişini izliyorum.”

The Guardian’a göre yerel kolluk kuvvetleri ofis önünde toplanan kalabalığı dağıtmak için havaya birkaç el ateş etti ancak bu pek işe yaramadı.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment