Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nobel Ödüllü Roubini Bitcoin’in Niye Düştüğünü Açıkladı

Nobel ödüllü ekonomist Nouriel Roubini, Bitcoin (BTC) fiyatında görülen düşüş hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Yıllardır Bitcoin’in bir para birimi olmadığını savunan Roubini, yaptığı yorumlarla Bitcoin yatırımcılarının şükran gününü büyük bir eleştiri yağmuruyla kutladı.

ABD’li ekonomist, Bitcoin (BTC) hakkındaki açıklamalarını Twitter üzerinde paylaştı. Bitcoin’in kurumsal veya perakende yatırımcıların portföylerinde yeri olmamasıyla sözlerine girizgah yapan Roubini, Bitcoin’in değişkenliğinden ve kolaylıkla manipüle edilebilirliğinden bahsetti ve sözlerini desteklemek için ABD’nin Bitfinex soruşturmasını örnek olarak gösterdi. Ardından da Bitcoin’i düşüşe sürükleyen temel unsuru açıkladı.

Bitcoin fiyatı neden düştü?

Ekonomist, BTC’nin tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaşırken manipülatif balinalar ve FOMO etkisiyle %13 düştüğünü öne sürdü. Ardından Bitcoin’in %98’inin balinaların %2’si tarafından kontrol edildiğini ifade etti. 

“Bu nedenle, şükran gününde birikimlerinizi/servetinizi çalmak isteyen manipülatif balinalar, dolandırıcılar ve suç işleyen borsalar tarafından kandırılmayın. Binlerce değersiz paranın bulunduğu bu çukurdan uzak durun.”

Roubini, 2017 yılında Bitcoin’de görülen FOMO’yu vurgulayarak şimdi de aynı şeyin olduğunu ekledi. 2019 yılında 10 bin dolardan 19 bin dolara sıçrayan BTC’nin de aynı sebeple yükseldiğini belirten ekonomist, kazananın sadece manipülatif balinalar olduğunun altını çizdi.

Bitcoin’in bir değeri yok

Nouriel Roubini, Bitcoin’in sıfır değere sahip olduğunu, bu nedenle varlık olarak nitelendirilemeyeceğini de söyledi. Hisse senedi, tahvil, gayrimenkul gibi varlıkların bir kazanç veya hizmet sağlayabildiğini, ancak Bitcoin’in bu özellikten yoksun olduğunu dile getirdi.

“Bitcoin, bir değeri olmayan saf, spekülatif ve manipüleye açık bir “varlık” ya da balondur. Riskten korunmak isteyenler için de bir anlam ifade etmez.”

Tether de Bitcoin’i manipüle ediyor

Bitcoin’e yapılan yatırımı yasa dışı bir kumarhanede işlem yapmakla aynı kefeye koyan Roubini, kumarhanelerde bile Bitcoin’de olduğu kadar manipülasyon bulunmadığını ifade etti. Aynı zamanda yapmış olduğu eleştiriye Tether‘i de dahil eden ekonomist, USDT’nin de balinalar gibi BTC’yi manipüle ettiğini öne sürdü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!