Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Norveç Merkez Bankası Kendi Dijital Parasını Çıkarmak İstiyor

İskandinav basınında çıkan haberlere göre; Norveç Merkez Bankası Norges Bank’ın itibari parayı desteklemesi ve hazine politikalarına olan güveni arttırması amacıyla, kendi dijital parasını çıkarabileceği iddia edildi.

Norges Bank’ın merkez bankası destekli dijital parayı çıkarabilmek için çalışmalara başladığı belirtilirken; bunun ile ilgili saha çalışmalarının yapıldığı da okuyucular ile paylaşıldı. Merkez bankasının en az üç farklı sistem üzerinde durduğu belirtilirken; bunlardan birincisinin özel bankalarda yer alan para varlıklarının alternatifi olacak bir dijital para olduğu, ikinci opsiyonun ise itibari paraya destek olma amacı güttüğü, üçüncü opsiyonun ise elektronik ödeme sistemlerinde kullanılacak bir para olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili ortaya atılan iddiaları doğrulayan Norveç Merkez Bankası yöneticisi Oystein Olsen, şunları söyledi:

”Kağıt para kullanımında son dönemde yaşanan gözle görülür azalmalar; bize dijital bir alternatifi yaratmamız konusunda ilham verdi. Bunun önemli olup olmayacağı ve artıları eksileri yönünde çalışmaya devam ediyoruz. Aynı zamanda politikalarımıza olan güveni arttıracağını ve artık dinamikliğini yitiren eski sistemin yerine gelebileceğini de düşünüyoruz.”

Değer deposu olarak alternatif bir para biriminin araştırmasını yapan kurum; bu dijital paranın ortaya çıkması halinde ise, bankaların ve diğer finansal kuruluşların kredi verme yetkisinde bir kısıtlama olmayacağının da altını kalın harflerle çizdi. Norges Bank’ın kağıt paraya talebin var olduğu sürece kağıt para basmaya devam edeceği belirtilirken, şu aşamada çalışmanın daha taslak aşamasında olduu aktarıldı. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

”Şu aşamda Norges Bank’ın yaptığı çalışmaların daha araştırma safhasında olduğunun bilinmesini isteriz. Bunların sosyo ekonomik olarak artıları eksileri ve ülkeye getirecekleri halen tartışılmaya devam etmektedir. Bu konuda özel bir inceleme yapılması gerekliliği de aşikardır. Bu çalışmaların sonucu olarak gelişmeler; sizlerle paylaşılacaktır.”

Avrupa’nın diğer ülkeleri de Norveç gibi bu opsiyonun faydasını zararını tartışmaya devam ediyor. Merkez bankası aracılığı ile bir dijital para çıkarmak isteyen ülkeler arasında İsveç’in Riksbank’ı da yer alıyor. Riksbank, ülkede giderek azalan kağıt para kullanımının ardından bunu; bir opsiyon olarak gündemine almıştı.

Bu arada dün çıkan haberlerde de İsviçre Federal Heyeti’nin böylesi bir şeyin artılarını eksilerini kaleme alacakları bir çalışma hazırlığında olduğu belirtilmişti. İsviçre hükümetinin, merkez bankası destekli dijital paralar ile ilgili yapılacak çalışmaya fon verip vermeyeceği ise şu anda bilinmezliğini koruyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment