Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Norveç’teki Kripto Para Madencilerine Verilen Devlet Desteği Bitiyor

Norveç Hükümeti, kripto para madencilerine elektrik konusunda sağladığı devlet yardımını sonlandırmayı planlıyor.

Norveç’te Elektrik

Norveç’teki kripto para madencileri şu ana dek kilowatt başına 0.48 øre (0.05$) gibi makul bir fiyattan elektrik alabiliyorlardı.

Norveç Hükümeti aldığı yeni kararla birlikte bu tarifeyi sonlandırmaya ve Ocak 2019 itibariyle bu fiyatı 16.58 øre yapmaya karar verdi.

Sosyalist Solcu Partisi’nin (SV) meclis üyelerinden Lars Haltbrekken, alınan bu kararı şu açıklamayla destekliyor:

“Norveç, olabilecek en kötü kripto para faaliyeti için bu denli ciddi vergi indirimleri sağlamaya devam edemez. Bitcoin madenciliği için çok fazla elektrik harcanıyor ve madencilik süreci boyunca Dünya genelinde çok fazla sera gazı salınımı oluyor.”

Northern Bitcoin adlı şirketin verilerine göre Norveç’teki kripto para madencileri ucuz elektrik fiyatları sayesinde bir Bitcoin elde edebilmek için 7 bin 700 dolar gibi bir masrafa giriyorlar.

Hükümetin aldığı bu kararı destekleyenler olduğu gibi oldukça sert bir şekilde eleştirenler de var. Yerel şirketlerden ICT Norway’in ekonomistlerinden Roger Schjerva, konu hakkında şu yorumu yapıyor:

“Şok oldum! Hükümetin sektördekilere danışmadan, sektördekilerle konuşmadan böyle bir politika değişikliği kararı alması… Norveç siyasi istikrar ve öngörülebilir politik kararlar konusunda en önde gelen ülkelerden biri. Ama Hükümet şu anda kendi itibarını riske atıyor.”

Bundan bir süre önce Diar tarafından yayınlanan yazıda artık yalnızca büyük çaplı Bitcoin madencilerinin kar elde edebildiği, küçük çaplı madencilerin ise yüksek elektrik fiyatları yüzünden zarara geçmeye başladıkları belirtiliyordu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment