Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Milyarder Novogratz, Bitcoin Satanlara Seslendi: “Delisiniz”

Milyarder yatırımcı Mike Novogratz, günümüzdeki makroekonomik trend bozulmadıkça ve rüzgar kripto para piyasasının arkasından esmeye devam ettikçe, Bitcoin satmanın “delilik” olacağını söyledi.

Galaxy Digital’ın CEO’su olan Novogratz, Goldman Sachs’in düzenlediği podcastte Bitcoin’in temel özellikleri hakkında konuştu. Novogratz onu bir ödeme değil yatırım aracı olarak ele aldı.

Novogratz ve Christian Angermayer gibi isimlerce kurulmuş Cryptology Asset Group, perşembe günkü açıklamasında kripto girişim fonlarına önümüzdeki 2 yıl boyunca 100 milyon dolar yatırım yapmayı planladığını açıkladı.

Bitcoin “ödeme aracı olmak için” uygun değil

Satoshi Nakamoto’nun 2008’de yayımladığı whitepaper ile tanıttığı Bitcoin’in bir ödeme mi yoksa yatırım aracı mı olduğu konusu, günümüzde tartışılmaya devam ediyor. Mike Novogratz’in bu tartışmadaki konumu, açık bir şekilde seçilebiliyor.

“Bitcoin ödeme işlemlerinde kullanılmayacak.” diyen Novogratz, Bitcoin’in altında yatan sistemin zaten bir ödeme sistemi olmak için uygun olmadığını dile getirdi. Bunun sebebi, Bitcoin ağının “binlerce işlemi aynı anda kaldırabilecek kadar hızlı olmaması.”

Bir bebeği “nehre bırakmışlar” gibi

Bitcoin’i dijital altın sıfatına yakın olacak şekilde konumlandıran Novogratz, onu bir değer saklama aracı olarak görüyor ve Bitcoin’e yatırım yapmanın bu sebeple cazip olduğunu düşünüyor.

Novogratz, dolar hariç tutulduğunda Bitcoin’i insanlık tarihinin gördüğü “en dağıtılmış” şekilde işleyen varlığı olarak görüyor ve onun hakkında şunları söylüyor:

“Değer saklama araçlarını eşsiz kılan şey, onların aslında birer sosyal inşa olmasıdır. (Bir değer saklama aracı) değerlidir çünkü biz (toplum olarak) ona değer veririz. İnsanlık tarihi boyunca, belli bir topluluk tarafından 12 yılda oluşturulmuş olup da (Bitcoin’den) daha başarılı olmuş başka bir marka yok. Sanki bir bebeği nehre bırakmışlar, bir topluluk o bebeği yetiştirmiş ve şimdi 1 trilyon dolar ediyormuş gibi.”

Bu ortamda piyasadan çıkmak “delilik” olur

Novogratz’e göre günümüzdeki makroekonomik statüko, Bitcoin için adeta “biçilmiş kaftan”. Bunu devletler bazında gitgide büyüyen borç seviyelerine dayandıran yatırımcı, şu açıklamada bulundu:

“Hazine Bakanlığı ve hükümet, harcamak istediğimiz her şeyi finanse ediyor ve bu şu anda dünyanın her ülkesinde yaşanıyor. Covid öncesinde de ciddi bütçe açıklıkları olmuştu. Şimdiki bütçe açıklarını akılalmaz. Dolayısıyla bu makro ve politik gelişmeler arkadan esmeye devam ettikçe ve piyasa daha çok yayıldıkça, piyasadan çıkmak delilik olur.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!