Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockchain Teknolojisi Nükleer Silahlarda Güvenliği Sağlayabilir

King’s Collage London tarafından yayınlanan raporda, blockchain teknolojisi savaş başlıklarının etkisiz hale getirilmesi alanında en güvenli veri kayıt aracı olabilir.  Araştırmayı yürüten ekibin başındaki isim Dr Burford, “blokchainin benzersiz özellikleri silahsızlanmada önemli avantaj sağlayabilir” dedi.

King’s Collage London Bilim ve Güvenlik Araştırma Merkezi (CSSS) tarafından yayınlanan rapora göre blockchain teknolojisi nükleer silahların başlıklarının etkisiz hale getirilmesinde yardımcı olabilir. Blockchain teknolojinin nükleer savaşlarda kullanılabilecek silahların güvenilir ve emniyetli bir şekilde boşaltılması doğrultusunda geliştirilebileceği düşünülüyor.

Yayınlanan raporda, blockchain teknolojisinin özelliklerinin ana hatlarıyla açıklandığı ve nükleer silahsızlanma için gereklilikleri tartışılıyor. Araştırmaya öncülük eden CSSS araştırma görevlisi Dr Lyndon Burford, blockchainin benzersiz özelliklerinin silahsızlanma süreçlerinde oldukça avantajlı olabileceğini öne sürüyor.

Güven mekanizması yakıştırmasını hak ediyor

King’s Collage London’ın kendi sitesinde yayınladığı yazıda, verilerin şeffaflığı ilkesinin büyük etkisi ile blockchainin, aralarında güven ilişkisi kuramayan taraflar arasında dahi bir temel oluşturarak; kendisine yakıştırılan güven mekanizması anlamına gelen “trush machine” yakıştırmasını hak ettiğini vurguladı.

Yazıda bir nükleer silahın başlığının etkisiz hale geldiğini doğrulamak, büyük hassasiyet gerektiren verilerden oluştuğu belirtildi. Bu süreçte yetkili denetleyiciler tarafından savaş başlığının durumu ve yeri kaydedilmeli, yerinde denetimlerde ayrıntıların ve bağlantılı diğer tesislerin durumunun kaydedilmesi gereklidir. Araştırmayı yürüten ekibe göre; bu süreçte güvenliği en üst düzeye çıkarmak için blockchain teknolojisi kullanılarak her bir denetim adımında verilerde şeffaflık ve bunlara erişim kolaylığı sağlanabilir. Yayınlanan rapora göre, aynı zamanda verilerin değiştirilememesi de böyle hassas bir konuma hayati önem taşımaktadır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!