Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NYU Profesörü: Bitcoin Kendini Kanıtlamalı

NYU’da bir finans profesörü olan Aswath Damodaran‘a göre Bitcoin‘in hala daha kendini kanıtlamaya ihtiyacı var. Geçtiğimiz aylar boyunca fiyatı iyice uçuşa geçen Bitcoin’in, işe yarar olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Özellikle de bir ‘para birimi’ olduğu için bu kanıtın herkes tarafından kabul edilecek kadar iyi olması gerekiyor.

Tehlikeli Oyun

Bir blog yazısında fikirlerini dile getiren Prof. Damodaran “Eğer Bitcoin’in asla geniş çapta kabul göremeyeceğine inanıyorsanız o zaman bu olayı kazançlı ama bir o kadar da tehlikeli bir oyun olarak görün” dedi.

Profesör Ethereum ve Bitcoin’in, sektörün en önde gelen birimlerin, fiyat ve müşteri talebi açısından kesinlikle başarılı olduklarını ama iş bir para birimi olarak genel kitle tarafından kabul görmeye gelince başarısız kaldıklarını söyledi.

Hala Daha Şans Var

Damodaran’a göre eğer Bitcoin geniş kitleler tarafından bir ödeme biçimi olarak kabul görürse şuanki yüksek fiyatı ve görünüşe göre durdurulamaz büyüyüşü aklanabilir. Sadece 21 milyon Bitcoin olabileceği için yüksek talep durumunda fiyatların yüksek kalması anlaşılır olacaktır.

Ancak Bitcoin’in kullanılabilirliği kısıtlı hatta artmak yerine azalıyor. İnternet üzerindeki en büyük 500 perakendeciden yalnızca 3 tanesi Bitcoin’i ödeme olarak kabul ediyor. Bu sayı geçen sene 5’ti. Yani geçen seneye göre Bitcoin’in kullanılabilirliği iyice azalmış halde.

İşlem ücretleri ve işlemlerin geç onaylanması gibi problemler Bitcoin’in yayılmasına engel oluyor. Ama durum o kadar da olumsuz değil çünkü tünelin sonundaki ışık yavaş yavaş yüzünü göstermeye başladı. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Bitcoin’deki ayrılık problemi nihayet bir sona kavuştu. Getirilen çözümle birlikte artık daha az işlem ücretinin yanında işlem onayları da daha hızlı olacak.

Gençlere Hitap Ediyor

Damodaran’a göre her ne kadar bir para birimi olarak eksikleri bulunsa da Bitcoin şuanda genç yatırımcılara hitap ediyor. Tıpkı zamanında anne ve babalarımıza altının daha cazip gelmesi gibi. Finansal kurumlara ve devlet paralarına olan güven eksikliği Bitcoin’i yatırımcılar için çok ilgi çekici hale getiriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment