Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

OFAC’ın Rusya Bağlantılı Yaptırım Listesinde Bir de Kripto Cüzdanı Var

ABD Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin (OFAC) Rusya’dan yurt dışına para taşımasıyla bağlantılı yaptırım listesinde bir de kripto cüzdanı bulunuyor. 

OFAC 19 Mayıs tarihinde resmi hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, finansal sistemden dışlanmış Rusya’dan dışarıya para çıkarılmasına yardım ettiği tespit edilen 22 kişi ve 104 kuruluşa karşı büyük bir yaptırım dalgası başlattığını bildirdi. OFAC tarafından yaptırım listesine alınanlar arasında bir de kripto para cüzdanı bulunuyor.

Yaptırımlar listesinde yer alan İrlanda vatandaşı John Desmond Hanafin’e ait olduğu belirtilen kripto para cüzdanında savaş başlangıcından itibaren 5,2 milyon doların üzerinde Tether (USDT) akışı görüldüğü belirtildi.

Kurum, İrlanda vatandaşının yüksek gelirli Rus vatandaşlarının parasını ülke dışına çıkarmalarına yardımcı olduğunu iddia ederken Hanafin’in onlara pasaport gibi konularda da yardımcı olduğunu öne sürdü.

OFAC konu hakkında yaptığı açıklamada, Hanafin’in CEO’su olduğu BAE merkezli özel sermaye şirketi Huriya Private FZE LLE’yi aracı olarak kullandığı Rusya operasyonları tarafında ise Moskova merkezli yatırım bankacılığı şirketi Aquila Capital Group’tan Yulia Sergeeva ile beraber çalıştığı belirtti.

ABD’li kurum, Hanafin’in kriptoyu operasyonlarında hangi amaçla kullandığını tam olarak tespit edemese de Şubat 2022’den bu yana aralarında 1.1 milyon USDT’lik devasa transfer de olan bir dizi işlem aldığını ortaya koydu. On chain verilere göre Hanafin’e yapılan transferlerin genellikle Binance, Huobi, OKX ve FTX’ten geldi.

Hanafin’in yanı sıra İsviçre vatandaşı Anselm Oskar Schmucki tarafından kontrol edilen Cryptovenience ve CryptAnet şirketleri de OFAC yaptırımlarında payını aldı. Schmucki’nin küresel bir paravan şirketler ağını kontrol ettiğini ve kara para aklama, suç ilişkileri ile ilişkli Rus vatandaşları ile yakın mali ilişkileri olduğu belirtildi.

Öte yandan Hanafin ve Schumucki dışında daha birçok kurum çeşitli şüpheli işlemler ve kural ihlalleri nedeniyle çeşitli ölçeklerde cezaya konu oldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!