Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

OKX’ten Rezerv Kanıtına Dair İkinci Rapor Geldi: Binance’den Daha Mı Güvenilir?

Kripto para borsası OKX, ikinci rezerv kanıtı (PoR) raporunu yayınladı. Raporda teminatlarda gözle görülür bir değişim olmasa da fonlardaki küçük miktar azalış dikkat çekti.

OKX 20 Aralık tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı raporda, müşterilerin platform üzerinde muhafaza ettikleri varlıklar ve borsanın teminat oranları paylaşıldı. Borsanın yayınladığı geçmiş rapordan bu yana yayınladığı tüm varlıklarda aşırı teminatlandırma statüsünü korumaya devam ettiği görüldü.

Raporun piyasaya düşmesiyle birlikte birçok kripto para yorumcusu, Binance ile OKX’in teminatlandırma oranlarını incelemeye başladı. OKX’in en büyük hacimdeki müşteri varlıklarına karşılık elinde bulundurduğu oranları da söylemesi müşteriler tarafından olumlu karşılandı.

OKX’in paylaştığı raporda, borsanın 112.192 Bitcoin’lik (BTC) kullanıcı bakiyesine karşılık 113.754 BTC tutarak BTC varlıklarını %101 teminatlandırdığı görüldü. OKX’in BTC için teminat oranı geçtiğimiz rapordan bu yana %1 kadar azalmış olsa da bu düşüşün endişe verici seviyelerde olmadığı düşünülüyor. Öte yandan borsanın en büyük rakibi Binance’in de paylaştığı rezerv kanıtı raporunda BTC için %101 teminat bulundurduğu biliniyor.

Ethereum (ETH) tarafında ise borsa %103 teminata sahip olduğunu rezerv kanıtı raporunda belirtti. OKX, 1.091.007 kullanıcı ETH karşılık 1.124.295 ETH tuttuğunu ifade etti. Buna karşılık Binance rezervlerinde ise 4,8 milyon ETH bulunuyor. Ancak Binance’in BTC dışındaki müşteri varlıklarının teminat oranlarını açıkça belirtmemiş olması sebebiyle bu varlıkların ne kadar teminatlı olduğu bilinemiyor.

OKX raporda, Tether (USDT) rezervlerine de değindi. Şirketin 3.118.778.203 USDT müşteri varlığına karşılık %101 teminat oranıyla 3.137.965.012 USDT muhafaza ettiği bilgisine yer verildi. Binance’in ise 17,6 milyar USDT ile yaklaşık 6 kat daha büyük USDT rezervine sahip olduğu ortaya çıktı.

Sosyal medyada Binance’in BTC dışındaki varlıklarının teminat oranlarını açıklamaması ve yakın zamanda rezerv kanıtı ile ilgili hakkında çıkan iddialar nedeniyle OKX’in Binance’ten daha güvenli olup olmayacağı üzerine spekülasyonlar dolaşmaya başladı.

Öte yandan geleneksel finans ve denetim şirketleri borsaların yayınladığı rezerv kanıtlarının yatırımcıları yanıltabileceğini öne sürdü. Finans aktörleri bu raporların, şirketin denetimi hakkında bilgi vermediğinin altını çizdi. ABD’de 2008 yılında başlayan emlak krizini önceden bilen ünlü ekonomist Michael Burry de rezerv kanıtı raporlarının hata ve yanlışlarla dolu olabileceğini dile getirmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!