Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Opera Tarayıcısı Akıllı Telefonlar İçin Kripto Para Madenciliği Korumasını Duyurdu

Web sitelerine yerleştirilen kripto para madenciliği virüsü giderek akıllı telefonlar için ciddi bir sorun haline gelmeye başlıyor. Opera web tarayıcısı ise kullanıcıları için bu tehdidin önüne geçmenin yollarını arıyor.

Şirketin Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada Opera’nın hali hazırda masaüstü tabanlı sürümlerinde kripto para birimi virüsü korunmasını duyurmuştu. Şimdi ise bu özelliklerin aynısını akıllı telefon tarayıcılarına eklemeyi planlıyorlar.

Bu yeni özellik Android ve Opera Mini sürümlerinde mevcut olacak. Bir duyuruya göre ise bu özellik tarayıcının içindeki reklam engelleyicisinin bir parçası olacak.

Duyuruda şu noktalara değinildi:

“Yeni anti-kripto para madenciliği özelliği Opera mini (iOS ve Android) ve Opera’nın Android versiyonu için olan sürümlerinde reklam engelleme özelliğini açtığınız da onun ile beraber aktive oluyor. Reklam engelleyiciyi açmak için “ayarlar” sekmesine girebilirsiniz ve bu sayede internet sitesinin kodlarının arasına saklanmış olan madencilik komutlarını programın otomatik olarak algılayıp durdurmasını sağlayabilirsiniz.”

Opera, dünya çapında bir milyardan fazla cihazın internet sitesi tabanlı madencilik virüsleri tarafından kullanıcıların kendi tarayıcılarından bu madencilik kaçakçılığının yapıldığından habersiz bir şekilde yavaşlatıldığını tahmin etmekte. Bir başka açıdan web sitelerine bakıldığında ise şirket günümüzde 3 milyondan fazla internet sitesinin kripto para madenciliği virüsü barındırdığına inanmakta.

Şirketin yaptığı bir açıklamaya göre kullanıcıları bir sorun olduğuna inandırmak çok zor çünkü bu madencilik virüsüne dair görsel olarak hiçbir gösterge bulunmuyor.

Kripto para madencileri bu virüs ile akıllı telefonların işlemcilerine aşırı yükleme yaparak yüzde yüz kullanmalarını zorlayabilir ve telefonun aşırı ısınmasına neden olabilir.

Ve bu hasarlar bazen kalıcı olabiliyor bir haber sitesindeki makaleye göre bir trojan akıllı telefonun o kadar ısınmasına neden oldu ki sonuç olarak telefonun bataryasının şişmesine ve kalıcı olarak telefona zarar gelmesine neden oldu. Çok sayıda reklam telefonun bu denli ısınmasının sebeplerinden biri olurken asıl nedenin akıllı telefonun işlemcisinin Monero madenciliği yapmak için kullanıldığı ortaya çıktı.

Makaleye göre trojan o kadar etkiliydi ki telefonu 48 saat içinde tamamen kullanılamaz hale getirdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment