Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Özbekistan Kripto Para Madencilerine Elektrik Zammı Yapacak!

Özbekistan’ın Enerji Bakanlığı Cuma günü yayınladıkları bildiride, bölgedeki kripto para madencilerini tehdit edecek yeni maddeler içeren yasa tasarısını gün yüzüne çıkardı.

Söz konusu yasa tasarısı, kripto para madencilerinden alınan elektrik ücretinde inanılmaz bir zam ön görmekte. Tasarıda, enerji tasarrufunu arttırmak ve teşvik etmek adına, ticari olmayan sektörlerdeki enerji tüketimi konusundan farkındalığın arttırılmak istendiği ve bu yüzden elektriğin mantıklı ve ölçülü kullanılmasının öğretilmesinin planlandığı vurgulanmakta.

Standart kullanıcılar için kWh başına elektrik ücretlendirmesi şu an için 3,5 cent civarında. Madenciliğin ne denli elektrik odaklı olduğu düşünüldüğünde, birçok büyük çaplı firmanın burada madencilik işine girdiği de tahmin edilebilmekte.

Yasa tasarısı 12 Ekim tarihine kadar halkın yorumlarına açık olacak ve basın saatine göre 9 yorum ile tavsiye yapılmış gibi gözüküyor. Kendisini bir girişimci olarak tanıtan Salvar Rasulev isimli vatandaş da bunlardan birisi ve fiyatları arttırmanın madencileri kaçıracağını savunan Rasulev, bunun enerji tasarrufuna yardımcı olmayacağını ve tam aksine ülkenin ekonomisine zarar vereceğini vurguladı.

Özbekistan diğer ülkelere kıyasla daha ucuz elektrik tarifesi sayesinde son yıllarda ciddi bir kripto para madencisi akınına uğramıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment