Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pakistan Federal Hükümeti ve Merkez Bankası Kriptonun Yasaklanmasını Talep Ediyor

Pakistan Devlet Bankası (SBP) ve federal hükümet, Sindh Yüksek Mahkemesi’ne (SHC) sundukları raporda ülkede tüm kripto para birimlerinin yasaklanmasını talep etti.

Pakistan yerel haber ajansı Samaa‘nın 12 Ocak tarihli haberine göre SBP ve federal hükümet çarşamba günü dijital varlıklar ile ilgili bir davayı yürüten SHC‘ye tüm kripto para birimlerinin yasaklanması ile ilgili bir rapor sundu.

Sindh Yüksek Mahkemesi, 20 Ekim tarihinde merkez bankasının talebi doğrultusunda federal hükümete kripto para birimlerinin üç ay içerisinde düzenlemesi gerektiğini söylemişti. SBP Vali Yardımcısı Seema Kamil, bu doğrultuda hazırlanan kripto para birimlerinin yasa dışı ilan edilmesini öneren 38 sayfalık raporu mahkemeye sundu.

Kripto para birimlerinin yasa dışı olduğu ve ticaret için kullanılamayacağını içeren raporda, kripto para birimlerini yasaklayan Çin ve Suudi Arabistan dahil olmak üzeri dokuz ülke örnek gösterildi. Raporda ayrıca FIA‘in Binance ve OctaFx gibi kripto para borsalarına karşı yürüttüğü son soruşturmaya, bu borsaların yatırımcılar için oluşturdukları risklere, kripto para birimlerinin terör eylemlerini finanse etmek ve kara para aklamak için kullanılabileceğine yer verildi.

İlk kez kripto para birimleri hakkında net bir tavır sergileyen merkez bankası, SHC’yi kripto para birimlerini yasaklamanın yanı sıra “yetkisiz işlem” gerçekleştiren kripto para borsalarını yasaklamaya ve bazı ülkelerin uyguladığı gibi ceza vermeye çağırdı.

Televizyon sunucusu, aktivist ve kripto girişimcisi olan davacı Waqar Zaka, mahkemeye çok sayıda Pakistan vatandaşının kripto ile ilgilendiğini söyledi ve bu yüzden mahkemeden kripto para birimlerinin yasal ilan edilmesini talep etti.

Federal Soruşturma Dairesi (FIA) ve diğer kurumların kendi kurallarına göre hareket etmeye devam edeceğini söyleyen mahkeme, raporun kripto para birimlerinin yasal statüsünün belirlenmesi ve nihai kararın verilmesi için Maliye Bakanlığına ve Adalet Bakanlığına gönderilmesine karar verdi.

Mahkeme, davayı 12 Nisan tarihinde yeniden görüşecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!