Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Petrol Devleri Chevron ve Total, Blockchain Platformuna Katıldı!

Reuters kaynağının aktardığı bir habere göre, Petrol devleri Chevron (CVX.N) ve Total TOTP.PA, önde gelen Hindistan tabanlı rafineri firmalarından Reliance Industries ile birlikte, Londra tabanlı bir blockchain platformu olan Vakt’a katıldı.

Vakt platformuna geçtiğimiz yılın sonundan itibaren birçok büyük firma tarafından katılım yapıldı ve platform emtia alım satım işlemlerinin yapılmasını sağlayan blockchain tabanlı alım satım sistemi ile türünün ilk örneklerinden birisi.

2017 yılı içerisinde kurulan firma, BP, Royal Dutch Shell, Equinor ve Mercuria Energy Group gibi önde gelen petrol ve enerji devlerinin oluşturduğu bir konsorsiyum ile hayata geçirilmişti.

Vakt, Twitter üzerinden yaptığı bir duyuru ile firmaların kendi platformu üzerinden ham petrol ticareti yapabileceğini açıklamıştı. Vakt söz konusu  platformun petrol ve gaz alanında geliştirilmiş ilk “kurumsal Blockchain tabanlı platform” olduğunu iddia etmekte. Firmanın ilk hissedarları sistemi Kasım ayında kullanmaya başladı ve ilk olarak Kuzey Denizi ham petrol alım satım işlemleri için sistemden yararlanıldı.

Platformun hissedarları arasında ise ABN Amro, ING ve Societe Generale gibi önde gelen bankalar yer alıyor. Bitcoin kripto para biriminin altında yatan Blockchain teknolojisi, birçok firma ve uzman tarafından alım satımdaki sıkıntıların yegane çaresi olarak görülmekte ve şimdiden birçok alanda Blockchain kullanımını görmek mümkün.

Vakt paltformu da  anlaşmaya dahil olan her bir taraf için  daha önce yığınlarla evrak işi gerektiren süreçleri kolaylaştırıyor ve bunların hiçbir evrak olmadan yapılabilmesini sağlıyor. Sistem otonom olduğu için daha önceki süreçlerde yaşanan insan hatası da bu durumda inanılmaz derecede azaltılmış durumda.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment