Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Petrol Devleri Shell ve BP’den, Blockchain Platformu Hamlesi

Petrol endüstrisinin iki dev ismi Shell ve BP , 2018 yılının sonuna kadar, enerji endüstrisinin işlem sonrası süreçlerini otomatik hale getirebilmek adına kendi  blockchain platformlarını piyasaya sürmeyi planlamakta.

Söz konusu blockchain platformunu hayata geçirecek olan VAKT Global isimli konsorsiyum, müjdeyi Pazartesi günü S&P Global Platts tarafından düzenlenen dijital emtialar odaklı etkinlikte verdi.

Yapılan açıklamada platformun asıl hedefinin petrol şirketlerinin akıllı kontratlar sayesinde kağıda dayalı evraklandırma sürecini modernleştirmek istediği vurgulanmakta. Böyle bir hamle ile masrafların düşeceği ve insana bağlı hataların da azalacağı tahmin edilmekte. Azalmaların yanı sıra ticaret sonrası işlemlerin ve süreçlerin de daha verimli bir hal alacağı vurgulandı. VAKT Global’in aktardığına göre platform, ”fiziksel enerji işlemlerini yapabilmek için güvenli ve gerçek zamanlı blockchain tabanlı bir oluşumu” kapsayacak.

VAKT Global’in ürün gelişiminden sorumlu başkan yardımcısı Lyon Hardgrave konu hakkında şunları ifade etti:

”Kuzey Denizi petrol piyasasında 2018 yılının Kasım sonuna kadar işlemlere başlamayı planlıyoruz.”

Hardgrave’ın açıklamasının devamına göre, platformun işlem görebilmesi için gerekli ilk lisansların ve izinlerin Ocak ayında verilmesi bekleniyor. VAKT Global bu hafta içinde yaptığı açıklamada, söz konusu blockchain platformunun konsorsiyum üyeleri tarafından hizmete sokulacağını, ancak farklı bir kurum ve parti tarafından yönetileceği vurgulanmıştı.

Shell ve BP’nin yanı sıra konsorsiyum üyeleri arasında Norveç menşeli enerji şirketi Statoil, önde gelen ticarethanelerden Gunvor, Koch Supply & Trading, Mercuria ve ING ile Societe Generale gibi bankalar da bulunuyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment