Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Piyasadaki Bitcoin Dominasyonu Son Dönemin En Yüksek Seviyesinde: Bu, Ne Anlama Geliyor?

Kripto para piyasalarında Bitcoin’in dominasyonu ya da bir başka deyişle Bitcoin’in kapladığı hacim, son 9 haftalık süreç boyunca zirve yaparak rekor kırdı. Coin Market Cap isimli internet sitesinden elde edilen verilere göre Bitcoin dominasyonu %42.74’e çıkarken, bu rakam 14 Nisan’da yakalanan rakamı geride bırakarak yaklaşık 2.5 aylık dönemin rekoru oldu.

Bu index, kripto para piyasalarında Bitcoin’in kapladığı alanı ölçerken, otoritelere göre bu rakamın bu kadar artmasının sebebi; Bitcoin’e olan ilginin diğer inovasyonlara olan ilgiyi geçmesi ve yatırımcının Bitcoin’e olan inancını tazelemesi.

Bitcoin’e doğru para akışının hızlanması ve piyasalarda Bitcoin dominasyonun artması, genelde boğa piyasasına gidişle ilişkilendirilse de, her türlü senaryoya hazırlıklı olmakta yarar var. Genelde böylesi bir geçiş, kripto para piyasalarına para geldiğini ifade etse de, durumun nereye gideceğini zaman gösterecek.

Örneğin, Bitcoin dominasyonu geçtiğimiz yılın bu dönemlerinde yavaştan başlayan 6 aylık o efsanevi boğa sezonunda, %38’den bir anda %65’lere fırlarken, bu yüzdesel artış yaşanırken, Bitcoin fiyatı da 1.760 dolardan 20 bin dolarlara çıkmayı başardı. Ancak, dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta daha var ve o da şu ki, bu dominasyon indeksi, riskten kaçılmak istenen durumlarda da artıyor çünkü zor durumda Bitcoin; diğer kripto paralara göre daha güvenilir bir liman olarak yatırımcının gözünde yer etmiş durumda. Böylesi durumlarda da para diğer kripto paralardan Bitcoin’e akarken, sonra da itibari para olarak hayatına devam edip piyasadan çıkmış oluyor.

Birçok otorite, size söylediğimiz olumsuz senaryonun şu aşamada bu dominasyon indeksindeki artışa sebep olduğunu belirtiyor. Son 7 haftada, Bitcoin fiyatı 9 bin 900 dolarlardan 6 bin altına kadar inerken bu indeksin bu dönemde artması, yatırımcının piyasada gördüğü ve hissettiği riskin arttığına delalet ediyor diyen çok sayıda yorum mevcut. Bu fiyat düşüşüne rağmen Bitcoin dominasyon indeksinin 38’lerden 42.75’lere gelmesi de bu tezi biraz olsun destekliyor.

Tüm bu bilgiler ile birlikte aslında önümüz biraz daha açık görünüyor: Şu aşamada birçok yatırımcı, Bitcoin de dahil olmak üzere birçok kripto para yerine, itibari parayı yani nakdi tercih ediyor.

Eğer önümüzdeki haftalarda Bitcoin dominasyon indeksine paralel olarak fiyatlar da artarsa, işte o zaman bu olumsuz hava olumluya dönebilir. Öylesi bir durumda, artık aylar süren durgunluktan ve düşüşlerden sonra, piyasaların artık kendine yükselmek için bir platform oluşturduğu düşünülebilir.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment