Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

PlusToken Dolandırıcılarına Ceza Yağdı

Çin’in 4.2 milyar dolarlık kripto para birimine el koyduğunu açıklaması ile gündemi çalkalayan PlusToken davasında yargı süreci devam ediyor. Milyar dolarlık dolandırıcılığın elebaşlarının 11 yıla kadar hapsi isteniyor.

Gelmiş geçmiş en büyük kripto para dolandırıcılıklarından biri olarak adlandırılan PlusToken için dava süreci ilerliyor. Yerel bir haber kaynağına göre 2018 yılında kurulan PlusToken’ın arkasındaki isimler için para cezası yağdı; hapis cezaları ise 11 yıl ile sınırlı kaldı. Yancheng, Jiangsu mahkemesi dolandırıcı projenin kurucusu Chen Bo ve 13 diğer zanlıya 18 bin ilâ 900 bin dolar arasında para cezası verirken, 2 ilâ 11 yıl arasında da hapis cezasında karar kıldı.

Çin mahkemesi tarafından geçtiğimiz hafta aktarılan bilgilere göre hükümet, Bitcoin arzının %1’ini de kapsayan 4.2 milyar doları aşan değerde kripto paraya el koydu. Çin hükümeti paranın hazineye aktarılacağını dile getirdi. Fakat bu sırada el konulduğu söylenen kripto paraların 100 günü aşkın süredir hiç hareket ettirilmediği de ortaya çıktı. Bunun ardından Çin’in, dolandırıcılık ile bağlantılı olarak el koyduğu kripto paraları 1 yıl önce satmış olabileceği iddiaları da tartışıldı.

27 elebaşı ve 82 diğer üye uluslararası operasyonlarla tutuklandı

PlusToken’ın dolandırıcılık ve diğer yasa dışı faaliyetlerinden sorumlu, elebaşı olarak gösterilen 27 kişi çoklu baskınlarla tutuklandı. Kamboçya, Vanuatu ve Malezya’da saklanan diğer 82 üye de uluslararası operasyonlar ile yakalandı. Yeni açıklanan verilere göre PlusToken kurucusu sayılan Chen Bo, bu üyeleri sosyal medya ve internet aracılığı ile buldu.

PlusToken 2018 yılında Chen Bo öncülüğünde kuruldu. Yeni bir blockchain projesi olarak tanıtılan PlusToken platformu, kullanıcılarına yüksek kâr vaatleri ile milyonlarca insanı ağına düşürdü. Ayrıca PlusToken kullanıcılarının platforma paralarını yatırmanın yanı sıra üyelik ücreti de ödemeleri gerekiyordu.

2019’a kadar faaliyetini sürdüren dolandırıcıların PlusToken aracılığı ile o dönem için yaklaşık 2.25 milyar dolar değerinde 14.8 milyar yuanlık vurgun yaptığı iddia ediliyor. PlusToken dolandırıcılarının lüks arabalar ve gayrimenkuller almak için yasa dışı kazanılan kripto paraların yaklaşık 19 milyon dolarını nakde çevirdikleri düşünülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!