Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Polonya’daki Yetkililer Kripto Para Vergileri İçin Yeni Bir Yasa Tasarısı Hazırladılar

Polonya‘da kripto para işlemlerinden alınan vergilerle ilgili yeni bir yasa tasarısı yayınlandı. Hazırlanan bu yeni tasarı, merkezsiz kripto paralar ile merkezi dijital paralar arasında çeşitli ayrımlar yapıyor ve kripto para alım-satımı, madenciliği gibi faaliyetlere uygulanabilecek vergiler hakkında bilgiler veriyor.

Kripto Para İşlemlerine Yeni Vergiler

Polonya’daki yetkililer ülkedeki kripto para vergileriyle ilgili yeni bir tasarı hazırladılar. Hazırlanan tasarı Hükümet Yasama Merkezi’nin sitesinde yayınlandı. Tasarının bu yılın üçüncü çeyreğinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması bekleniyor.

Hazırlanan tasarıda hem şahıslardan hem şirketlerden kesilecek vergiler üstünde duruluyor. Tasarının ana hedefi yasada kripto para işlemlerinden gelir vergisi alınabilecek düzenlemeler yapmak. Kripto para borsalarından veya diğer alım-satım platformlarından kripto para satan kişiler vergi ödemek zorunda kalacaklar.

Ürün, hizmet, mülk satışı karşılığında kripto para alan kişiler de sermaye kazancı olarak vergi ödemek zorunda kalacaklar. Kripto para-kripto para tarzındaki dönüşümlerden ise herhangi bir vergi kesilmeyecek.

Kripto para madencilerine de vergi kesilmesi planlanıyor ancak bu verginin yapısı, madencilerin ekonomik faaliyetlerine göre değişiklik gösterebilecek. Eğer madenciler kendileri için çalışıyorlarsa kazdıkları kripto parayı sattıktan sonra gelir vergisi ödeyecekler. Eğer bir şirket veya başka kişiler için çalışıyorlarsa aldıkları ‘maaş’ için vergi ödeyecekler.

Yayınlanan yasa tasarısına göre kripto para işlem yapan kişiler, yaptıkları işlemlere dair yıllık vergi beyanında bulunmak zorunda kalacaklar. Kripto para işlem yapan vergi mükelleflerinin önceden vergi ödemek gibi bir yükümlülükleri olmayacak.

Polonya şu anda kripto para işlemleri için standart vergiler uyguluyor. Kripto paralardan yılda 20 bin € veya daha az kazanan kişiler yüzde 18; daha fazla kazanan kişiler ise yüzde 32 oranında vergi ödüyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment