Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ponzi Dolandırıcısının Fas’tan ABD’ye Suçlu İadesi Yapıldı; JPMorgan da İşin İçinde

İki ayrı elektronik dolandırıcılık vakası ile suçlanan son günlerin önde gelen dolandırıcısı Renwick Haddow’un Fas’tan ABD’ye iadesi yapıldı. JPMorgan Chase & Co şirketi de bu hileli işleme ‘yardım ve yataklık yapmakla’ suçlanıyor.

Kripto para fiyatlarının 2017 yılının sonlarına doğru zirveye çıkması bütün gözlerin piyasanın üzerine dönmesine sebep oldu ancak becerikli ve teknoloji meraklısı suçluların bu alana hep ‘tutkun oldukları’ ise su götürmez bir gerçek durumunda. Renwick Haddow’da bu suçlulardan bir tanesi ve kendisi geçenlerde iki ayrı hileli yapının başlatılması ve devam ettirilmesi olayları yüzünden suçlu bulundu.

Onun en büyük silahı ise tabii ki konuşma ve ikna kabiliyeti. Yatırım fonlarını kötüye kullanıp bunları özellikle yanlış bir şekilde tanıtarak, binlerce kişinin alın teri ile kazandığı paralarını Ponzi düzenine (saadet zinciri gibi davet ettiğin kişi başına kazancını arttırdığın düzenler) çekmeyi başardı.

Olaylar Nasıl Gelişti?

Finance Feeds’in aktarmış olduğuna göre, Haddow’un şu anda suçlu bulunmasının sebebi içinde bulunduğu iki elektronik sahtekarlık vakası olarak bilinmekte. Dolandırıcı bu ponzi oyunlarını 2014 Kasım ayından 2017 Haziran ayına kadar olan süre boyunca sürdürmüş.

İlk vaka kendi işletmelerinden birisi olan Bitcoin Store ile ilgili. Haddow  ”önde gelen yatırım sektörü profesyonellerinden oluşan tecrübeli bir takımın” şirket tarafından işe alınıp şirkette aktif olarak çalıştığı bilgisi  gibi kasıtlı yanlış yönlendirmeleri içeren ancak sadece bunlarla sınırlı kalmayan bir sürü bilgi aktarmış.

İkinci suçlama ise sanık tarafından yürütülen ”Bar Works” adındaki başka bir dolandırıcılık yapısı hakkında. Yatırım yapılmasını teşvik etmek için, suçlu ”Jonathan Black” takma adını kullanarak bununla milletin parasını alıp onları dolandırmaya ve güvenlerini kötüye kullanmaya yönelik açıklamalarda bulunmuş.

JPMORGAN CHASE & CO da İşin İçinde

Yukarıda anlatılan Haddow’un eylemleri yüzünden dolandırılan 200 Çinli yatırımcı aynı zamanda JPMORGAN Chase & Co’ya karşı da dava açtı ve bankayı bu Ponzi dolandırıcısının sık sık yaptığı yüksek-riskli işlemler karşısında ‘üç maymunu oynadığı’ gerekçesiyle yardım etmekle itham etti. Banka bunu yaparak,  dolandırıcının yasa-dışı aktivitelerine yardım ve yataklık yapmakla da suçlanmakta.

Ancak, bankanın yasal takımı elini hızlı tuttu ve ” hesap açma veya transfer yapma ve para çekme gibi sıradan bankacılık işlemlerinin yapılmasının herhangi bir dolandırıcılık aktivitesi ile uzaktan yakından hiçbir alakasının olmadığını ve bu sebeple bankanın Hadow’a herhangi bir yardımda bulunmadığını” belirten bir argümanla cevap verdi.

Adalet Yerini Buluyor

ABD yetkilileri Hadow’un suçlu iadesi isteğinin doğru olduğunu onayladı. Bu esnada, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun(ABD)suçlu tarafından yürütüldüğü ve kontrol edildiği bilinen iki şirket hakkındaki suçlamaları da mahkeme tarafından kabul edildi. Bar Works ve Bitcoin Store oluşumları Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na 83 milyon dolar civarında bir ceza ödemeye çarptırıldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment