Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Popüler Analiste Göre Sıradaki Boğada Düşünülmesi Gereken 3 Alt Koin!

Kripto para piyasası özellikle 2018 yılında ciddi bir düşüş yaşadı ancak bunun temel sebebi 2017 yılının sonlarında yaşanan efsanevi boğa piyasası olarak görülebilir. Piyasa 2017 yılının en yüksek seviyeye ulaşan dönemlerine kıyasla, %80 civarında hacim kaybına uğradı ancak görünüşe göre bu durum yakında değişebilir. Özellikle geçtiğimiz aylarda kurumsal yatırımcı tarafından çok fazla kripto para girişimi başlatıldı ve bunların etkisi hala tam olarak kendini gösteremedi.

Peki sıradaki boğa piyasası geldiğinde, Bitcoin’in performansını alt edebilecek ve size ciddi kazançlar kazandırabilecek hangi koinleri çantanızda bulundurmanız gerekiyor?  ANON’un kurucusu ‘Jake the Crypto King‘, 2019 yılı için çantada bulundurulması gereken küçük hacme sahip kripto para birimleri ile, ucuz birim fiyattan işlem görenleri kıyasladı ve üç adet alt koin’i önerdi.

Küçük Hacimli Vs. Düşük Fiyatlı Kripto Para Birimleri

”Bir kripto para traderının boğa piyasası ile ayı piyasası içerisindeki düşünce yapısı, oldukça farklı olabilmekte. Geçtiğimiz boğa piyasasında ”pump” yapmaya eğilimli olan iki tip kripto para birimi mevcuttu; büyük borsalarda listelenip çok düşük piyasa hacmine sahip olanlar ile, yine aynı şekilde listelenip düşük birim fiyata sahip olanlar.

Düşük piyasa hacmine sahip olmasına rağmen iyi ekibe sahip olup lider kripto para borsalarında listelenebilecek kadar etkili kripto para birimleri, önümüzdeki boğa piyasasında kesinlikle dikkat edilmesi gerekenlerin başını çekmekte.

Kısmen çok düşük piyasa hacmine sahip olmasına rağmen bilinmeyen dördüncü çeyrek etkinliklerine sahne olacak projelerden birisi de, OAX.

Kripto para piyasası 2018 yılının yazının bitiminden beri, dördüncü çeyrek için yeni bir yol çizmeye başladı. Bir çok kripto para ismi ve teknik analist de olası bir 2017 Aralık boğa piyasasına işaret ederken, bize düşen de o günün gelmesini bekleyip bundan önce olası fırsat koinlerini belirlemek.

2017 Aralık ayında gerçekleşen son boğa koşusunda başı çeken iki tür kripto para birimi – piyasa hacmine bakılmaksızın koin başına çok düşük ücrete sahip olanlar ile çok düşük piyasa hacmine sahip olanlar – çoğu kripto para traderının aklını karıştırsa da, düşük piyasa hacmine sahip olan kripto para birimleri her zaman ”ucuz” gözüken kripto para birimleri yerine tercih edilmelidir.

Kripto para birimlerine çok alışkın olmayan bir çok kişi, piyasa hacminin gerçek birim fiyata karşı olan etkisini hafife almakta.

Örnek vermek gerekirse, birisi 0.50 dolardan, diğeri de 2 dolardan işlem gören iki kripto para birimimiz olsun. Bunların 0.50 dolarlık olanı 100 milyon piyasa hacmine sahipken, diğerinin piyasa hacmi 5 milyon dolar civarında seyretsin.

Eğer ikisi de yeni bir duyuru ile 1 milyon dolarlık kripto para talebini çekecekse, hangisi daha iyi bir yatırım seçeneği olabilir? Cevap tabii ki 5 milyon piyasa hacmi olup 2 dolar birim fiyata sahip olan ikinci seçenek olmalıdır. Bunun sebeplerinden birisi ve en büyüğü, 5 milyon dolar piyasa hacmine sahip kripto para birimine 1 milyon dolarlık talep gelmesi demek, hacmin 6 milyon dolara yani %20 civarında artması demek oluyor ki bu fiyatın da 2 dolardan 2.40’a sıçramasına neden olacaktır.

100 milyon dolarlık piyasa hacmine sahip kripto para birimine eklenen 1 milyon dolarlık yeni hacim, birim fiyatı 0.50 dolardan sadece 0.505 dolara çıkartabilir. Eğer daha düşük piyasa hacmine sahip kripto para birimini seçmiş olsanız elde edeceğiniz %20’lik artış, şimdi daha büyük piyasa hacmine sahip kripto para birimi için %2 civarlarında gezinmekte. Bunu bir nevi küçük pasta ve büyük pasta gibi düşünebiliriz.

Bütün bu örnekler ışığında, özellikle boğa piyasası öncesi daha düşük hacme sahip kripto para birimleri, her zaman daha düşük birim fiyata sahip kripto para birimlerinden bir adım öndedir.

OAX da dünyanın en büyük kripto para borsası Binance içerisinde listelenen en düşük piyasa hacmine sahip kripto para birimlerinden birisi. Bu da söz konusu kripto para birimine yatırım yapmanın en temel sebebini ortaya koyarken, kısmen daha fazla piyasa hacmine ve daha düşük fiyata sahip kripto para seçmek isteyenler için ise HOT ve XLM fantastik fırsatlar doğurabilir.”

OAX

Basın saatine göre %7.62’lik artış ile 0,31 dolardan işlem gören ve 7.876 milyon dolarlık oldukça düşük piyasa hacmine sahip olan OAX, pek bilinmeyen gizemli kripto para birimlerinden birisi ki zaten bu bile OAX’a yatırım için fırsat anlamına geliyor. OAX, listeleme konusunda ince eleyip sık dokuyan Binance tarafından da listelenmesi açısından önemli bir yere sahip.

Peki OAX’ı Binance’i etkileyecek kadar önemli yapan özellikleri tam olarak neler?

OAX ekibi ile tanışıp projeyi konuşma şansı olduğunu belirten Crypto King, yazısının devamında şunları ifade etmekte:

”Yakın zamanda yaptığım bir röportajda OAX ekibi ile projenin bir çok dalı hakkında konuşma ve tartışma şansı elde ettim. OAX Foundation’un teknolojiden sorumlu ismi Wayland Chan’a göre, OAX 2018 yılının sonlarına doğru ”ölçeklenebilir bir katman 2 çözümü kurarak bağımsız bir DEX (merkeziyetsiz kripto para borsası) kuracak. Bu çok önemli olay ne kripto para takvim internet sayfalarında listelendi ne de kripto para dünyasında o kadar biliniyor.”

”OAX’ın merkeziyetsiz kripto para borsasını bu kadar önemli yapan olaylardan birisi ise ekibin borsa bünyesinde ”off-chain emir defteri, off-chain emir uygulama” sistemine sahip olmayı planlayıp,  kullanıcı varlıkları için depolama çözümü sunmayacak olmasından kaynaklanmakta. OAX beki de merkeziyetsiz borsaların yıllardır aradığı ”tek” ölçeklenme çözümü olabilir. OAX projesi oldukça hevesli bir şekilde yoluna devam etmekte.”

DEX’in ilk prototipi geçtiğimiz Haziran ayında piyasaya sürüldü ve geliştiriciler o zamandan beri off-chain çözümleri sunarak blockchain’lerin en büyük problemlerinden birisi olan ölçeklenebilirliği halletmeye ve ikinci katmanı getirmeye çalışmakta.

OAX’ın teknoloji birimi başkanına göre ekip ”devasa gelişmeler elde etti ve kesinlikle çok yakın zamanda ortalığı yıkacak yeni duyurular yapmaya hazırlanmakta”.

Ne kadar baskı yapsam da bu ”yıkıcı” haberin ne olacağı hakkında bir ipucu alamadım.

OAX bu yılın başlarında 2.28 dolara kadar çıkmıştı ve daha sonra 0.35 dolara kadar geriledi. Platformlarının çok yakında kendini göstereceği düşünülürse, şu sıralar pozisyon almak için oldukça uygun bir zaman olabilir. OAX’ın geleceği bir hayli parlak gözüküyor. OAX 2018 yılının sonuna kadar katman 2 çözümünü piyasaya sürmeyi planlıyor ve kurmayı düşündükleri merkeziyetsiz borsanın da genel olarak kripto para borsası topluluğunu kökünden değiştirme şansı mevcut.

2017 yılının en büyük ilgisi ICO’lara verilirken, sıradaki ilgi gelişen düzenlemeler ve hükümetlerin nefes aldırmaması yüzünden merkeziyetsiz borsalar için olacaktır. Merkeziyetsiz kripto para borsaları yeni ”popüler şey” olmaya devam ederken, ayı piyasası da sona yaklaşıyor ve OAX kesinlikle aynı düşünce yapısındaki traderlar ile uzun vadeli yatırımcılar için düşünülmesi gereken bir kripto para birimi.”

HOT

Türk kripto para topluluğunda da oldukça popüler olan bir kripto para birimi HOT, özellikle sunduğu eşsiz teknolojiler ile global çapta da ciddi bir öneme sahip. Crpyto King yazısının ikinci kısmında HOT için de yer açıyor ve bunun kesinlikle düşünülmesi ve yatırım yapılması gereken kripto para birimlerinden birisi olduğunu vurguluyor.

”HOT (holochain) sektördeki diğer kripto para birimleri ile nasıl rekabet ediyor?

HOT, OAX gibi düşük piyasa hacmine sahip kripto para birimlerine karşı ”koin başına daha düşük” fiyata sahip ancak söz konusu projenin toplam hacmi OAX’ın neredeyse 20 katı. Bu da hem HOT’un hem de OAX’ın aynı oranda ilgiyle karşılaşmalarına rağmen, HOT’un %5 artış yaşamasına karşın OAX’ın %100 oranında artış göstereceği anlamına geliyor.

Bunun temel nedeni de daha düşük piyasa hacmine sahip kripto para birimlerinin gelişim konusunda daha iyi ”moonshot” yatırımlarına sahne olabilmesinden kaynaklanıyor.

Bütün bunlara rağmen HOT, Binance üzerindeki en ucuz olan koin (piyasa hacmi olarak değil, birim fiyat olarak) unvanı ile eşsiz bir yere sahip. Yeni boğa piyasası esnasında bir çok yatırımın piyasaya girmesi sonrasında yatırımcılar genellikle en ucuz kripto para birimleri ile en düşük piyasa hacmine sahip (akılları başlarına gelince) kripto para birimlerine yöneleceklerdir. HOT da ”Binance kripto para borsası üzerindeki en ucuz kripto para birimi” olduğundan dolayı, paranın dakikalar içerisinde kendisine doğru akmasını sağlayabilir.

Piyasa hacimlerini anlamak ve bunlara göre seçim yapmak HOT ve OAX karşılaştırması yapanları direkt olarak OAX’a yönlendirebilir. Ancak bir yatırım yaparken söz konusu projenin piyasa hacminin ötesinde inceleme yapmak gerekiyor. Ekip nasıl? Ürünleri veya platformları ne?

Holochain temelde kullanıcıların sahip olduğu ve işlettiği dağıtık bir hosting platformu olarak tanımlanabilir. HOT’un hedefi işletmelere ve topluluklara yardım ederek geleceğin internet paradigmasını oluşturmak. Hedefleri biraz ölçüsüz gözükse de, projenin arkasındaki ekip oldukça sağlam ve yol haritaları önderliğinde ileriye doğru ilerlemekteler.

Önümüzdeki boğa piyasasında sektöre yeni girenlerin parasını fırsata çevirmek isteyen kişiler için HOT kötü bir seçim değil. OAX büyük ihtimalle HOT gibi daha büyük piyasa hacmine sahip kripto para birimlerine kıyasla daha fazla kazanç sağlayacaktır ancak kısa vadede böyle bir ayrışma görülmeyebilir.”

XLM

”StellarLumens (XLM), bu hafta özellikle Blockchain cüzdan platformunun 125 milyon dolar değerinde XLM dağıtacağı haberi ile bütün bültenlerde kendine yer edindi. Bununla beraber Temmuz ayında ortaya çıkan Coinbasededikoduları da kısa vadede oldukça fazla ilgi çekilmesinin önünü açtı. Piyasa hacmine göre Top 10 kripto para arasında yer alan XLM, birim fiyat konusunda 1 dolar civarında gezinmekte ve bu yüzden ciddi kazançlar elde edebilir.

Ancak bütün bunlara rağmen, herkesin beklediği ”aya kadar olan yükselişin”, 1 milyar doların üzerinde piyasa hacmine sahip bir kripto para biriminden gelmesi pek olası gözükmüyor. İnsanlar olası bir Coinbase listelenmesi sonrası elde edilecek yükselişi bekliyor olabilir ancak şu an için bütün HODLing süreci bundan ibaret olarak gözüküyor.

XLM’nin 10 milyon dolar civarında piyasa hacmine sahip koinlerden daha fazla kazanç elde etmesi pek olası gözükmese de, proje yine de heyecan verici gelişmelere sahne olmakta.

XLM geçtiğimiz günlerde Stellar Network’ün ödeme alt yapısına daha fazla şeffaflık getirmesi için IBM ile ortaklık imzalamıştı. Analistler bu ortaklığın eninde sonunda SWIFT/IBAN küresel standardının yerini alabilecek bir alt yapı oluşturacağını tahmin etmekte. Eğer bu ortaklık bununla alakalı bir şey ile sonuçlanırsa, XLM büyük ihtimalle 1 milyar doların üzerinde piyasa hacmine sahip bir kripto para birimi olarak bile ”aya” çıkabilir.

XLM’nin Stellar X ile olan projeleri de devam etmekte. Stellar X aslında Stellar ağının merkeziyetsiz kripto para borsa platformu olarak tanımlanabilir. Bunun yanı sıra:

  • OpenGarden, kullanıcıların telefonlarını kablosuz bağlantı noktasına çevirip, kullanılan veri kadar XLM kazanmalarını sağlayan bir proje.
  • TillBilly, Stellar’ın PoS sistemi versiyonu ve kağıt fatura/fiş yükünü ortadan kaldırmayı veya hafifletmeyi planlıyor.
  • SmartLands, Stellar Ağı kullanarak zirai arazilerin tokenleştirilmesinin peşinde.
  • Sure Remit özellikle Afrika bölgesinde fonların transferi için kullanılan ve önde gelen havale ağlarından birisi. Stellar ile ortaklık imzaladılar ve Kenya, Ruanda ve buna benzer bir çok Afrika ülkesinde şubeye sahipler.

XLM’nin ortaklık ve kullanım sayısı durmadan artıyor. XLM, top 10 içerisindeki diğer kripto para birimlerine kıyasla oldukça güzel bir HODL koini olarak öne çıkmakta. Yine de, daha kısa vadeli ve yüksek kazançlar için, piyasa hacmi konusunda düşük değerlere sahip olup pek çok kişinin bilmediği önemli etkinlikler yapmayı planlayan seçenekler daha iyi olabilir. ”

Risklerine Göre Kripto Para Derecelendirmesi

”Yeni yatırımlar kripto para sektörüne akarken, bunlar  büyük ihtimalle bir veya iki yere doluşacak: çok düşük birim fiyata sahip koinler veya çok düşük piyasa hacmine sahio koinler. Yüzdelik kazanç bakımından sadece ‘düşük fiyata sahip’ koinler yerine, düşük piyasa hacmine sahip koinlere odaklanmak her zaman daha iyi bir hedeftir.

Tam olarak bu sebepten haftanın favorisi OAX ve ufukta gözüken merkeziyetsiz kripto para borsaları olarak öne çıkmakta. OAX dördüncü çeyrek döneminin en büyük kazananlarından birisi olabilir ve eğer piyasayı 28 milyon dolarlık piyasa hacmi ile kapatmayı başarırsa, yakında %200 civarında getiri sunabilir.

HOT ise en büyük borsalarda en ucuz kripto para birimi arayan insanların ilk hedeflerinden olacaktır. HOT projesi gerçekten önemli bir proje ancak değerinin altında olan kripto para birimleri ile kıyaslandığında, daha iyi seçenekler olacaktır.

XLM, top 10 kripto para biriminden birisi olsa da, Coinbase listelenmesinin kaçınılmaz oluşunun yanı sıra Ripple ile rekabet etmek için yaptığı ortaklıkları sayesinde kısa dönemde pozitif rakamlar getirebilir. Bu durum, projenin uzun vadeli başarıya odaklanması konusunda da önem arz etmekte. XLM’nin kısa vadeli getirisi, daha düşük piyasa hacmine sahip olanlara karşı daha düşük olacak olsa da, projenin sahip olduğu uzun vadeli başarı garantisi, yatırımcı riskini ciddi oranda azaltmakta.

En büyük riski göze alanlar için en büyük getiri sunan kripto para birimi OAX’ın kendisi. Daha güvenli oynayıp yine de kazanç elde etmek isteyenler için XLM olası bir seçenek. Piyasaya giren ‘acemi’ parasını kovalamak isteyenler için HOT iyi bir tercih ancak OAX büyük ihtimalle 20’de 1 oranındaki piyasa hacmi ile daha fazla getiri elde edecektir.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment