Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rakibi UST Hakkında “Ponzi” İddialarında Bulunan Merkeziyetsiz Stablecoin, Çöküşün Ardından Yeniden Lider Konumda: DAI

MakerDAO’nun merkeziyetsiz stablecoin’i DAI, rakibi TerraUSD’nin (UST) çöküşünün ardından piyasa değerine göre merkeziyetsiz stablecoinler arasında ilk sıraya yükseldi

Geçtiğimiz aralık ayında piyasa değeri açısından en değerli merkeziyetsiz stablecoinler arasındaki liderliğini Terra tabanlı algoritmik stablecoin UST‘ye kaptıran DAI, UST’nin depeg olması sonucu Terra ağının yaşadığı çöküşün ardından merkeziyetsiz stablecoinler arasında yeniden ilk sıraya yerleşti.

DAI an itibariyle tüm stablecoin’ler arasında USDT, USDC ve BUSD‘nin ardından dördüncü sırada bulunuyor.

Merkezi stablecoinler USDT, USDC ve BUSD piyasa değerine göre en büyük 10 kripto para birimi arasındayken DAI ise sahip olduğu 6.27 milyar dolarlık piyasa değeriyle 17. sırada yer alıyor.

Son 24 saat içinde 199 milyon dolarlık ticaret hacmi bulunan DAI, Kraken başta olmak üzere aktif olarak en fazla FTX, Okex, Bittrex ve Crypto.com borsalarında işlem görüyor.

DAI’nin üretici ve geliştirici şirketi Maker’ın kurucularından Rune Christensen, ocak ayında yaptığı bir paylaşımda rakipleri Terra USD (UST) ve Magic Internet Money (MIM) hakkında  piyasanın kötüye gittiği senaryoda sıfırlanacaklarına ve bu nedenle ponzi projeler olduklarına yönelik açıklamalarda bulunmuştu.

 

Lider merkeziyetsiz stablecoin DAI’nın ihraççısı MakerDAO‘nun haberin kaleme alındığı sıralarda 1.294 dolardan işlem gören yerel kripto para birimi MKR, 1.16 milyar dolar piyasa değeriyle 58. sırada bulunuyor.

DeFi TVL değerinde lider protokol: MakerDAO (MKR)

Defillama verilerine göre MakerDAO (MKR), merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosisteminde sahip olduğu 9.8 milyar dolarlık toplam kilitli varlık (TVL) değeri ile tüm DeFi protokolleri arasında ilk sırada yer alıyor.

Ethereum (ETH) zincirinde bulunan DeFi protokolü, son 30 gün içerisinde TVL değerinin %26,67‘sini kaybetmesine rağmen toplam 110.32 milyar dolarlık DeFi TVL değerinde %8.88‘lik hakimiyete sahip bulunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!