Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

RAM Fiyatları Tavan Yaptı! EOS Kullanılamayacak Kadar Pahalı Mı?

EOS ücretsiz işlem yapabilmenin mümkün olması ile övünmekte idi, ancak daha sonra gitti ve RAM için acımasız bir serbest piyasa oluşturdu. Blok üreticileri tarafından sağlanan kaynak biriktirildi ve günler içerisinde Kb başına 0.08 EOS’luk saçma bir fiyat oluşturup, tek bir gün içerisinde neredeyse dört katlık bir artış yaşadı. Bu olayı kabaca açıklamak gerekirse, yeni bir EOS hesabının oluşturulması, 30 dolara yakın bir maliyete tekabül ederken, yeni airdroplar için gerekli olan RAM miktarını satın almak için de binlerce dolara ihtiyaç olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.

 ”RAM hakkında yeni gelişmeler. Şu andan itibaren, RAM fiyatı 0.79743 EOS / KB, bu da 48.45 CNY / KB değerine eşit oluyor. EOS’un mevcut toplam RAM piyasası 7,432,410.64 EOS seviyesinde. Şu sıralar toplam RAM kapasitesi 64 GB olup, bunun içerisindeki 55.35 GB dolu olup, doluluk oranı %86.49’a tekabül etmekte.”

EOS şimdiye kadar herhangi bir dağınık uygulamaya sahip değilken, teoride bu gibi bir RAM birikmesi ağın kullanımını imkansız hale getirebilir ve uygulama yaratıcılarını EOS ödemeleri konusunda zor duruma sokabilir.

Durmadan artan RAM fiyatlarına ek olarak, EOS piyasa değeri de ağ kullanımını çok daha pahalı bir hale getirmekte. EOS, piyasalar kendine gelmeye başlayınca %13’ten fazla artış göstermiş ve değerini 9.10 dolar birim fiyatına kadar çıkarmıştı. Tekrardan, EOS işlemlerinin %36’sından fazlası USDT‘ye karşı yapılmaya başlandı ki bu durum, daha çok koin toparlanmaya başladıkça daha fazla likidite sunmayı sağlıyor.

RAM konusunda yaşanan bu ani gelişme, blok üreticilerinin ağ üzerinde başka bir etki yönteminin daha olduğunu ortaya koydu; mevcut RAM sağlayıcıları. Reddit kullanıcıları, blok üreticileri donanımı tedarik edene kadar, dağınık ağ üzerindeki RAM ile ilgili sorunun, önemsiz bir bilgisayar donanımı için olağanüstü bir fiyat artışına yol açtığını vurguladılar:

”EOS içerisindeki 16 GB’lık bir RAM, şu an 54 milyon dolar ediyor.”

Bir ara, fiyatlar kilobyte başına 0.88 EOS’a kadar yükseldi ancak o seviyeden sonra yavaşça düştü. Konu hakkındaki spekülasyonlar ve teoriler bir şekilde blok üreticilerinin RAM mevcudiyetini kolayca arttırabileceği korkusunu engellemiş olsa da, stok yapma olayı her zaman mümkün görünüyor. RAM sadece bir kaç gün önce 0.15 EOS seviyesindeyken, çabucak 0.47 seviyesine çıktı ve daha sonra bir gecede ikiye katlandı. Şu an için mevcut RAM miktarının %86’ya yakını stok yapılmış olup satın almalar devam etmekte. RAM piyasası dağınık işlem yapma olaylarının çok ucuz olmadığını, hatta inanılmaz fiyatlara kadar çıkabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi.

EOS basın saatine göre son 24 saat içerisinde %3.56’lık bir yükselme ile beraber 8.84 dolardan işlem görmekte olup, 7.917 milyar dolar seviyesinde bir toplam piyasa hacmine sahip.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment