Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rapor: Kripto Para ATM Piyasasının 2023’teki Değeri 145 Milyon Dolar

Kripto paraların Dünya genelindeki popülerlikleri artmaya devam ederken küresel ATM piyasasının da önümüzdeki beş yıl içerisinde ciddi bir artış yaşaması bekleniyor. Yakın zamanlı bir rapora göre küresel çaptaki kripto para ATM piyasasının önümüzdeki beş yıl içerisindeki CAGR’si (yıllık bileşen büyüme oranı) %50 oranında olacak.

Araştırma şirketlerinden MarketsandMarkets, kripto para ATM piyasasının 2018-2023 yılları arasındaki yıllık bileşen büyüme oranının yüzde 54.7 olacağını öngörüyor. MarketsandMarkets’ın hesaplarına göre piyasanın değeri önümüzdeki beş yıl içerisinde 144.5 milyon dolara ulaşacak.

Şu anda Dünya genelinde 3,650 civarında Bitcoin ATM’si bulunuyor ve bu sayı geçtiğimiz ay 3,500 civarındaydı. Bitcoin ATM’lerini takip etmeye yarayan Coin ATM Radar’ın verilerine göre günde ortalama dört adet yeni ATM kuruluyor. Hesaplamalara göre ATM piyasasının geçtiğimiz yılki değeri 6.8 milyon dolar civarındaydı ancak bu değer artık 16.3 milyon dolara ulaştı.

Hem Alım Hem Satım

MarketsandMarkets’ın araştırmasına göre hem alım hem satım yapma imkanı tanıyan ATM’ler (çift taraflı), yalnızca alım veya satım yapma imkanı tanıyan ATM’lere (tek taraflı) kıyasla daha fazla büyüme yaşayacaklar. Ancak şu anda yalnızca alım veya satım yapmaya yarayan ATM’lerin daha popüler olduklarını söyleyebiliriz. Hatta günümüzdeki Bitcoin ATM piyasasının %62’si tek taraflı, %37’si çift taraflı ATM’lerden oluşuyor.

ABD, Kanada ve Meksika

Yapılan araştırmaya göre kripto para ATM’lerinin en yaygın olduğu bölge Kuzey Amerika olacak. Aslında şu anki durum da aynı sayılır çünkü Dünya’daki Bitcoin ATM’lerinin yüzde 70’inden fazlası Kuzey Amerika’da bulunuyor. Yapılan araştırmadan bir kesit şu şekilde:

“ATM donanım ve yazılımının daha fazla üretilmeye başlaması ve sorunsuz bir yatırım ortamının olmasıyla (kripto paraların illegal olmamaları) birlikte ABD’nin kripto para ATM’leri açısından zirveyi çekmesi öngörülüyor.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment