Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Reddit: Bir Bilgisayar Oyunu Bitcoin’i 28 Yıl Önceden Tahmin Etti!

Dünyadaki çoğu sektör hakkında detaylı bir bilgi birikimine sahip farklı kulvarlardan kullanıcıları ile pek göz ardı edilmemesi gereken Reddit’in bir kullanıcısı, Bitcoin’in sinyallerinin aslında 28 yıl önceden verildiğini keşfetti. Bu kullanıcı geçtiğimiz günlerde Japon role-play oyunu olan Final Fantasy III’den bir ekran görüntüsü paylaştı ve bu iddiasını detaylandırdı.

Kullanıcı, resmi olarak 1990 yılının Nisan 27’sinde piyasaya sürülen bu oyunun içinde bulunan bir eşyanın üzerinde Bitcoin sembolü buldu.

Bu gözlemine ek olarak, 13entley adındaki bu Reddit kullanıcısı, oyun yazılımcılarının Bitcoin sembolünü yatağa koymalarının sebebini gelecekteki büyük kripto para gelişimine yönelik bir tahmin olarak belirtti. Hatta 13entley, Reddit üzerinden bu konu başlığını açarken kullandığı ”Favori oyununuz  size, 1994 yılında daha Bitcoin dünyaya gelmemişken bile ona yatırım yapmanızı ima ederse” başlığı ile bunun Bitcoin’e yönelik bir yatırım tavsiyesi olduğunu bile söyledi.

Bu konuya yorum yapan başka bir Reddit kullanıcısı Ttatt1984 ise Final Fantasy oyunlarının para birimi olan Gil – ki tercümesi Altın anlamına gelmekte- ile Bitcoin arasında bir bağ olduğunun altını çizdi. Ttatt1984, Bitcoin’in Gil ile aynı olduğunu çünkü ikisinin de ”evrensel para birimi”, ‘evrendeki herhangi bir zaman diliminde veya mekanda kabul görme” gibi özelliklerinin olduğunu vurguladı.

İlk blockchain blok zinciri 3 Ocak 2009 yılında çıkartılmıştı. Satoshi Nakamoto şeklinde sahte bir isim tarafından geliştirilen Bitcoin, sadece kullanıcılarından güç alıp onlar tarafından kontrol edilen ilk P2P ve belirli bir merkeze bağlı olmayan kripto para birimidir.

Oyun tarafından yapıldığı düşünülen bu yeni ”tahmin”, kripto para birimleri daha var olmadan onlar hakkında yapılan kehanet örneklerinin ilki değil. Bazıları hakkında örnek vermek gerekirse, Neal Stephenson’un ”Cryptonomicon” adında 2002 yılında basılan kitabı, Bitcoin-benzeri bir kripto para birimi olan Whuffie’nin tanımının yapıldığı 2003 yılında Cory Doctorow tarafından yazılan ”Down and Out in the Magic Kingdom” kitabı ve 2008 yılında David D. Friedman tarafından basılan ”Future Imperfect” kitabı bunların arasında gösterilebilir.

1999 yılında, Amerikalı bir ekonomist ve Ekonomi Bilimi hakkında Nobel Ödülü sahibi olan Milton Friedman, Bitcoin gibi kripto paraların yükseleceğini tahmin etmişti. NTU/F ile yapılan bir röportajda Friedman, gelecekte ”internet üzerinden yapılan ve mali kaynakların ne A kişisinin ne de B kişisinin haberi olmadan birbirlerine aktarılmasını sağlayan” temsili bir ödeme yöntemini önermişti.

Başka bir ”tahmin” ise The Simpsons adlı ünlü dizinin bir bölümünde bulunmuştu. Bu bölümde Homer ve Marge büyük bir ”Kripto Ahırı” tabelası asılı olan mağaza önünde durmakta. Mağaza da kendisini ” Kodlar için bir dükkan” olarak tanımlamakta. ”My sister, My sitter” isimli bölüm ilk olarak 2 Mart 1997 yılında yayınlandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment