Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Renkli Koinler” Hizmeti Sunan Coinprism, Düzenlemeler ve Bitcoin Blockchain Yetersizliği Sebebi İle Kapanıyor

2014 yılında kurulan ve renkli koinler (colored coins) online cüzdan hizmeti olan Coinprism, bu hafta sonu kapanıyor.

Web sitesinde yayınlanan bir mesajda, Coinprism’in cumartesi günü kapanacağı ve kullanıcılara “paralarını geri çekmelerini ve bu tarihten önce özel anahtarlarını dışa aktarmalarını” tavsiye edildiği söylendi.

Coinprism, zamanının tartışmasız olarak önündeydi. Ancak Coinprism’in kurucusu ve CEO’su Flavien Charlon, CoinDesk‘e bir e-postada, hem teknik hem de düzenleyici bölgelerde 2014’ten bu yana çok şey değiştiğini açıkladı. Charlon, şunları ifade ediyor:

“Blockchain tokenleri alanında ilklerden biriyiz. Ethereumun piyasaya sürülmesinden bile çok önce, sistem daha esnek ve bitcoin tabanlı sistemlerden daha güçlü olan ERC-20’ye doğru kaymıştır. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde işlem ücretlerinin ve onay sürelerinin öngörülemezliği de, bitcoin dünyasının bunun için iyi bir platform olduğunu tartışmayı zorlaştırmıştır.”

Buna rağmen, Coinprism, renkli koinler (colored coins) üzerinde araştırma yapan az sayıdaki şirketlerden biri.

Renkli koinler, gerçek dünya varlıkları için dijital olarak onların yerini alabilir. Örnek olarak sadakat puanları gibi şeyleri temsil edebilir.

Yine de Charlon’un belirttiği gibi, bu alanda çalışma büyük ölçüde ethereuma ve diğer platformlara kaymıştır. Bugün dolaşımdaki bu gibi pek çok token, ethereumun ERC20 standardına dayanmaktadır.

Charlon ayrıca sistemin ve özellikle de ICO’lar ile satılan kripto varlıklarının giderek artan düzenleyici incelemesi nedeniyle, Coinprism’in uzun vadeli iş modelinin sorunlu olduğunu belirtti. Charlon, CoinDesk’e şunları söyledi:

“Uzun vadede geçerli olacak bir iş modeli görmedik. Düzenleyiciler alanlara dikkat etmeye başladılar ve muhtemelen blockchain varlıkları (tokenler, ICO araçları ve hizmetleri, vb.) ile ilgili faaliyetler önümüzdeki 5 yıl içinde büyük ölçüde düzenlenecek. Bu da demek oluyor ki, gelecekte, bu hizmetlerin bir kısmının faaliyetleri durabilir veya kısıtlanabilir, bazıları hapishaneye gidebilir. Sadece az sayıda iyi sermayeli şirketler, düzenleyicinin taleplerine başarılı bir şekilde uyum sağlayabilecek.”

Gerçeklik Kontrolü

Geçmişte, Charlon, Coinprism’in kapanması için başka bir sebep olduğunu belirtmişti çünkü blockchain sınırları ortaya çıkıyordu. Charlon konuyla ilgili şunları belirtti:

“Gördüğümüz kullanım durumlarının% 99’unda blockchain ne yazık ki bir teknoloji olarak ortalamanın altında kaldı. Blokchain hız, ölçeklenebilirlik, maliyetler ve kullanıcı deneyimi açısından birçok dezavantaja sahiptir.  Sansür direnci önemli bir gereklilik olmadığı sürece (nadiren, özellikle katılımcıların birbirlerini tanıdığı kurumsal blockchain alanında) blockchain nadiren doğru bir teknolojik seçimdir. “

Charlon, Blockchain’in övünmelik şeffaflığını, gizliliğini ve kriptografik güvenliğinin hepsinin “kolayca ulaşılabilir” geleneksel bir sistem olduğunu belirterek, şunları da ekledi:

 “Sonuç olarak bu entelektüel dürüstlük ile ilgiliydi. Blockchain kullanmak uğruna blockchain kullanmaya çalışan projeleri sevemedim. Merkezileştirilmiş, daha sıkıcı bir mimari yapı aslında daha iyi bir iş çıkarırdı.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment