Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Restoran Sahibi 2013’te Yemek Parasını Bitcon ile Aldı, Şimdi Ne Kadarı Var?

ABD’de bir restoran sahibi, 2013 yılında para ile ödeme alırken Bitcoin ile yapılan ödemeleri de kabul etmeye başlar. Oraya yolu düşen bir muhabir ve bir grup insan, 1000 dolarlık yemeğin tadını çıkarır. Ardından yemekler Bitcoin ile ödenir, sefasını da restoran sahibi çeker. İşte o restoranın sahibi Yung Chen ve kazandığı milyon dolarların hikayesi.

Bitcoin rekor tazelerken mutlu olan birçok yatırımcının yanında geçmişte yaptığı hatalardan ötürü üzüntü duyanlar da var. New York Times muhabiri Kashmir Hill de onlardan biri. Hill, 2013 yılında gittiği bir restorana para yerine Bitcoin ile ödeme yapmayı tercih etti. Restoran sahibi ise şu anda yarım milyon dolarlık bir servete sahip.

Sake Zone isimli bir sushi restoranını işleten Yung Chen ve eşi, bir kısmını satmış olsalar da toplamda 41 BTC kazanarak büyük bir servet elde etmeyi başardı. Chen’in hikayesi ise Kashmir Hill’in Bitcoin itirafıyla ortaya çıktı. Gelin, Hill Chen’e ne kadar Bitcoin ödemiş, önce ona bakalım.

Binlerce dolarlık bir ziyafet

Kashmir Hill, 2013 yılında Forbes’da muhabirlik yaparken Bitcoin ile tanışmış ve anonim alışveriş yapma imkanı sunduğunu görünce denemeye karar vermiş. Coinbase kripto para borsasından 136 dolara bir sürü BTC alan Hill, Bitcoin kabul eden bir restorana giderek bu testi yapmak istediğini söylüyor. “Sake Zone” isimli bir sushi restoranının kripto para ödemelerini kabul ettiğini gören muhabir, Reddit’teki Bitcoin meraklılarını bu restoranda buluşmaya çağırmış.

Hill, restoran sahibi Yung Chen ile Bitcoin ile ödeme yapma konusunda anlaşır ve olaylar gelişir.

Hesap lütfen!

10 kişilik yemekte toplam 957 dolarlık bir hesap çıktığını söyleyen Hill, Chen ile önceden BTC ile ödeme yapmak için anlaştığı için 1000 dolar değerinde Bitcoin ile ödeme yaptı. Bahşişle birlikte tam “10.354 BTC” ödeyen Hill, restorana şimdiki fiyatla (1 BTC = 22 bin 400 dolar) 231 bin doların üzerinde ödeme yapmış oldu. Gerçekten inanılmaz bir rakam.

Hill ise o zamanlar kripto paranın “komik” bir para olduğunu düşünüyordu. Ya şimdi?

bitcoin-paraYung Chen 41 BTC kazanmış

Muhabir, 7 yıl önce Bitcoin ile ödeme yaptığı restoran sahibi Yung Chen’i Bitcoin’de görülen rekor artıştan sonra aramaya karar verdi. Chen, birkaç yıl önce emekli olduğunu ve toplamda kazandıkları 41 Bitcoin için müteşekkir olduklarını dile getirdi. 2017’de restoranı kapattığını aktaran Chen, o yıl içinde sahip olduğu Bitcoin’lerin yaklaşık çeyreğini satmış ve bu satışından ötürü büyük bir pişmanlık duyuyormuş.

“Birazını sattım, çok kötü hissediyorum. Şimdi ise sadece tutuyorum, satmıyorum. Bitcoin, portöyümdeki en önemli finansal varlıklardan birisi oldu. Hesabımda yarım milyona yakın değerde BTC var.”

Hill, Chen’in kripto paraya olan inancı üzerine şaşırdığını ve neden Bitcoin’e bu kadar erken inanmaya başladığını sormuş. Aktardığına göre Chen, teknoloji sektöründe bir miktar tecrübe sahibi olduğunu ve karşısına Bitcoin çıktığında “Neden olmasın?” diyerek denemeye değer demiş.

Chen ailesinin Bitcoin ile tanışması 

Chen’in Hill’e aktardıklarına göre, The Internet Archive (İnternet Arşivi) isimli bir şirket, Chen ailesini yıllar önce işe aldı. Bu arşivde Bitcoin ile yapılan bağışlar kabul ediliyordu. Hatta bazı çalışanlara da BTC ile ödeme yapıldığını da söyledi. Chen, o zamanlar Bitcoin’in çok yeni olduğunu ve insanların bu nedenle risk almak istemediklerini belirtti. Arşiv, Chen’in Bitcoin hesabı oluşturması ve işlem yapabilmesi için yardımcı da oldu.

Son akşam yemeği

Muhabir Kashmir Hill, Chen ile yaptığı konuşması sırasında 2013 yılında bir grup yemeği için ödediği 1000 dolarlık Bitcoin’i de sordu. Chen, “Endişelenmedim, diğer satışlarımızla karşılaştırınca oldukça küçük bir tutardı ve Bitcoin o zamanlar büyük bir para değildi. Fakat şimdi büyük bir para.” dedi.

Yung Chen, elindeki 41 Bitcoin’in bir kısmını satmasaydı şu anda yaklaşık 918 milyon doları olacaktı. Fakat Chen’in aktardığına göre elinde yarım milyon dolar değerinde BTC var. O halde inancının karşılığını alan Chen’i kutluyor ve afiyet olsun diyoruz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!