Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple CTO’su Schwartz “Dolar Devri Bitiyor”

Ripple CTO’su David Schwartz, küresel finans alanındaki dolar hakimiyetinin yavaş yavaş bittiğini ve artık bu alanda sabitcoinlerin söz sahibi olabileceğini vurguladı.  

Kripto para dünyasının önde gelen şirketlerinden Ripple‘da CTO görevini üstelenen David Schwartz, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarla ABD dolarının hegemonyasının son bulabileceğini ima etti. Schwartz, doların uluslararası alanda lider para birimi olarak rolünün küçülmekte olduğunu söyledi. Fakat Schwartz’a göre Amerikan Doları’nın yerini en azından yakın zamanda tek bir para birimi almayabilir.

Ülkeler Sabitkoinlerini Çıkarıyor, Tek Bir Lider Olmayacak

CTO Schwartz, ülkelerin kendi dijital paralarını çıkarma yolunda hızla ilerlemesine rağmen, içlerinden birinin küresel anlamda lider konuma gelemeyeceğini düşünüyor. Yaptığı açıklamalarda, giderek yaygınlaşacak sabitkoin furyasından dolayı CBDC’lerin global lider konumuna gelmek için rekabet edeceğine değinen Schwartz; zaten tek bir lider olmasına gerek olmadığını, birden çok dijital paranın önemli rol oynayabileceğini öne sürdü.

G20 Finansal İstikrar Kurulu (Financial Stability Board) geçen hafta sabitkoinler için bir yol haritası yayınladı. Kurul yayınladıkları raporda, sabitkoinlerin avantajlarını ve dezavantajlarını sıraladı. G20 ülkeleri, dijital merkez bankası para birimleri için düzenleyici bir çerçeve geliştirmek adına Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve diğer büyük finansal oyuncularla yakın bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.

Bu uyumlu çalışma örneği potansiyel olarak küresel bir sabitkoin dalgasının yayıldığını gösterirken, birçok ülkenin kendi dijital parası üzerinde çalışması Schwartz’ın düşüncelerini destekler nitelikte. Ülkeler kendi sabitkoinlerini çıkardıkça, en azından yakın gelecek için uluslararası alanda bariz olarak birinin öne geçmesi de zorlaşabilir.

Ripple-David-Schwartz-dolar“XRP Tek Ağ Olamaz”

David Schwartz, doların rolünün giderek küçüldüğünün altını çizerken, sabitkoinlerin başı çektiği yeni uluslararası ticaret düzeni için bir köprü olması gerektiğini de belirtti. Schwartz, CBDC birimleri ve diğer sabitkoin türleri için bir köprü görevi görecek tarafsız ve müdahale yetkisi bulunmayan bir platformun gerekliliğine de değindi.

Köprü görevi görebilecek platform için akla XRP ya da Stellar gibi birçok kripto para biriminin ekosistemi geliyor. Ripple CTO’su konuşmasında, tüm ödemelerin XRP tekelinde olmasını da beklemediğini açıkladı.

“XRP Ledger, dünyadaki tüm ödemeleri karşılayamaz ve ben yalnızca tek ağ çözümünü desteklemiyorum; bana göre gerçekçi bir hedef değil. İnsanlar farklı şeyler ister ve herkesin farklı sorunları vardır. Ancak XRP, uluslararası alanda hızlı çözüm sağlayan bir merkez ya da omurga görevi görebilir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!