Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple CTO’su: XRP Ağıyla Stablecoin Üretilebilir

Rippe CTO’su David Schwartz, XRP için teknik altyapı sağlayan XRP Ledger’ın stablecoin üretimi için kullanılabileceğini söyledi. Schwartz bununla ilgilenen banka yöneticileri için bir yazı hazırlayıp bu sürecin nasıl işleyeceğini açıkladı.

ABD’de Hazine Bakanlığı’na bağlı olan Office of the Comptroller of Currency (OCC), 4 Ocak günü ülkedeki bankaların blockchain tabanlı stablecoin kullanabileceğini açıkladı. Ripple CTO’su, 8 Ocak tarihinde paylaştığı yazıyla bankalara seslenip, XRP Ledger ile stablecoin üretilebileceğini duyurdu.

Hız ve maliyet açısından avantajlı

David Schwartz; XRP Ledger’ı “açık kaynaklı, merkeziyetsiz bir blockchain teknolojisi” olarak tanımladı. Bu teknolojinin hız, ölçeklenebilirlik ve maliyet konularında avantaj sağladığını belirten Ripple CTO’su, bunu kullanan finans kuruluşlarının beş saniyeden kısa süre içerisinde, cüzi bir işlem ücretiyle para transferi yapabildiğini söyledi.

Ripple CTO’su XRP Ledger’ın sunduğu avantajların bununla kısıtlı olmadığını dile getirip bu teknolojideki Issued Currencies adlı özelliğe dikkat çekti.

Bankalar kendi stablecoin’lerini oluşturabilir

Kendi stablecoin’ini üretmek isteyen bir bankanın öncelikle bir XRP Ledger düğümüne (node) bağlanması gerekiyor. Banka bunun ardından bir cüzdan oluşturup; stablecoin üreticisi olarak hesap açabiliyor. Ripple CTO’sunun anlatımına göre banka, stablecoin’in özelliklerini bankanın kendi ihtiyaçlarına göre tasarlayıp onu özelleştirebilir.

David Schwartz’a göre stablecoin üretmek için XRP Ledger kullanmanın en büyük avantajı bu teknolojinin merkezi aracılığı ortadan kaldırıyor olması. Schwartz OCC kararı sonrası bankalara şöyle seslendi:

“Bankaların ve regülatörlerin varlık çeşitliliğini kabullenmeye başladığı bu dönemde; halka açık blockchain ağlarının ne gibi faydalar sunduğunu anlamak kritik önem taşımaktadır.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!