Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple Geleneksel Bankacılık Sisteminin “Yeterince İyi Olmasının” Yeterli Olmadığını Düşünüyor

Ripple geçtiğimiz günlerde yayımladığı blog yazısında geleneksel bankacılık sistemi ve nasıl değiştirilebileceği konusundan bahsettti. Ripple’ın yeni getirmiş olduğu yaratıcı ve yıkıcı finans çözümlerinin bir çoğu finans sektörü tarafından pek göz önünde bulundurulmadı. Geleneksel bankacılık sisteminin yayılma durumu ve banka harici finansal kurumlar yenilikler ve değerlerin taşınması konusunda yeni çözümler üretilmesi açısından bir duraklama dönemine neden oldu.

Bankacılık sisteminin şu anda razı olmakta olduğu “şimdilik yeterince iyi” olma durumu yeniliklere karşı olan heyecanı ve gelişmenin önüne geçmekte. Ripple’da GTM Strateji ve Ürün Pazarlaması bölümünde çalışan Jinal Surti konuyla alakalı şunları söylemekte:

“Bu alanda bulunan liderlerin bir çoğu ayrıntılar içerisinde kaybolarak ilerlemenin işletmeleri için ne bugün ne de gelecek için önemli olmadığını düşünmekteler.”

Para transferleri konusunda bankacılık hizmetleri çoktandır küresel piyasadaki liderliği banka harici finans kurumlarına kaptırmış durumdalar. McKinsey Araştırma Grubu tarafından gerçekleştirilen bir çalışmada, MoneyGram ve Western Union gibi aracı şirketlerin tüketiciden tüketiciye ödemelerin %40‘ını gerçekleştirdiklerini gözler önüne sermekte. Aynı şekilde tüketiciden işletmeye olan ödemelerde de geleneksel bankacılık sistemi piyasa payının %30‘unu kaybetmiş bulunmakta.

Banka harici finans kurumları aynı zamanda son dönemlerde kobileri de bünyesine katarak bu alanda da büyüme göstermekte. Surti, banka harici kurumların da ödeme noktası olarak hizmet vermeye başlamalarından ötürü para transferi hizmetlerinin de yükselişte olduğunu belirtmekte.

Günümüzdeki bankacılık sisteminin sizin (nostro) ve bizim (vostro) hesabımıza ihtiyaç duymakta olması, anlaşmazlıklar ile dolu ve modernize edilmemiş transfer sorunların çözülmesini sağladı. Mevcut pazar, piramidin tepesinde oturan en büyük bankalar ile en büyük ağlar ile parçalanmış durumda bulunmakta.

Ripple’in sunduğu dijital varlıklar ve hizmetler, küçük bankalar ve banka harici kurumlara önceden finanse edilen hedef likiditeye ihtiyaç duymadan sınır ötesi para gönderme olanağı sunarak bunun önüne geçmeyi amaçlıyor. Bu sistem aslına bakıldığında sınır ötesi ödemelere küresel bir erişim sağlayarak bu alanı demokratikleştirmeye ve finansal kurumların yaratmış oldukları bu hiyerarşik yapıyı yeniden düzenlemeye olanak sağlamakta.

Ripple ise şunu söylemekte:

“Bütün bunlar; ölçeklenebilir, gerçek zamanlı, hizmete hazır bir altyapı sayesinde muhteşem bir kullanıcı deneyimi sunarken aynı zamanda işlemlerin marjinal maliyetlerinin (likidite maliyetleri de dahil olmak üzere) SIFIR‘a indirilmesini sağlamak için yapılmakta.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment