Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple Gerçekten Merkeziyetsiz Mi? Uzman İsim Son Noktayı Koydu!

Dünya çapında milyonlarca yatırımcısı olan ve toplam piyasa değerine göre en büyük üçüncü kripto para birimi konumundaki XRP‘nin üreticisi Ripple, yıllardan beri merkeziyetsiz olmadığı yönünde çok sert bir şekilde eleştirildi ve hala da eleştirilmeye devam edilmekte.

Ripple’ın şu an için ABD içerisinde kendisine karşı açılan bu yönde davaları bile mevcut ve firma kendisinin merkeziyetsiz olduğunu, XRP’nin bir menkul kıymet olmadığını vurgulasa da, birçok uzman bu konuda Ripple yönetimi ile hem fikir değil gibi gözüküyor.

Blockchain uzmanı ve Decentranet’in kurucusu Matt McKibbin konuya son noktayı koymak için verdiği bir demeçte Ripple’ın merkezi olup olmadığını irdeledi:

”Ripple merkezi bir ağdır. Bu temel olarak bankaların ve büyük finansal kurumların dağıtık bir defter üzerinde alım satım yapabilecekleri bir yol olup, herhangi bir zaman ”rollback” yapılabilir. Bu defter Ripple Foundation tarafından yönetilmekte olup hiçbir şekilde merkeziyetsiz bir ağ değildir.”

Rollback olarak bilinen kavram aslında gerçek anlamda merkeziyetsiz ağlarda yapılması çok zor bir uygulama olarak bilinmekte. Temelde ağı geriye sarmayı, yapılan büyük bir hatayı geri almayı kapsayan rollback için ağın çoğunluğunun (madencilerin) bu yönde oy kullanması gerekmekte ve Ripple bunu tek başına yapabilme gücüne sahip.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment