Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İşte Ripple ve SEC Duruşmasından İlk Kayıtlar

Ripple ve SEC, 22 Şubat günü Türkiye saati ile 18:00’de ön duruşmaya katıldı. XRP davası için bir araya gelen taraflar; Ripple yönetimi, XRP’yi listelemiş borsalar ve Ethereum gibi diğer kripto paralar hakkında konuştu.

Ripple ve SEC, New York Güney Bölge Savcılığının yönetimindeki ön duruşmada bir araya geldi. Telefon üstünden yapılan bu konferans görüşmesi, herkesin katılımına açık bir şekilde düzenlendi.  Duruşma saatinde, ilgili numarayı arayan herkes duruşmaya tanıklık edebildi.

Ön duruşmayı dinleyen kripto para takipçileri, bazı görüşmelerin kaydını aldı.

Borsalar, XRP’yi nasıl listeleyebildi?

ABD Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC), XRP’yi iki yılı aşkın süredir “menkul kıymet” olarak tanımlıyor. Amerika’daki kripto para kullanıcıları, Aralık 2020 tarihine kadar birçok borsada XRP ile sorunsuzca işlem yapabiliyordu.

ABD’deki borsalar, SEC’nin XRP’yi de facto menkul kıymet olarak tanımasına rağmen onu Aralık 2020’ye kadar listeleyebiliyorlardı. Ripple yönetiminin iddiasına göre bunun sebebi, SEC’nin kripto para borsalarını XRP politikası hakkında yeteri kadar bilgilendirmemesiydi:

“Kısa süre önce yeni bir şey öğrendik. XRP’yi listelemek isteyen bir kripto para borsası, 2019 yılında onun yasal durumunu öğrenebilmek adına SEC ile toplantı yapmış. SEC, bu borsaya XRP’yi menkul kıymet olarak tanıdığını bildirmemiş. Bu borsa, kendi değerlendirmesi sonucunda XRP’nin menkul kıymet olmadığı sonucuna varmış ve XRP’yi listelemiş. Bu nedenlerden ötürü, XRP’nin yasal tanımına ilişkin yeterli bilginin verilmediğini düşünüyoruz.” (Kaynak)

Jesse Hynes’a göre ön duruşmaya damgasını vuran şey, bu bilgiler oldu.

ripple-sec-dava-durusma-damga
Kaynak

Davanın düşürülmesini istiyorlar

SEC’nin iddialarından biri, Ripple CEO’su Brad Garlinghouse’un ve yine Ripple kurucusu Chris Larsen’in XRP’nin menkul kıymet olduğunu bildikleri halde kayıt dışı satış yaptıkları oldu. Ripple yönetimi, bu iddianın asılsız olduğunu öne sürdü. (Kaynak 1)

Brad Garlinghouse, SEC’nin “Geçmişte görüştüğü şirketlere, XRP’nin menkul kıymet olduğuna dair bilgi vermediğini”, bu konuda yasal bir belirsizlik olduğunu vurguladı. Garlinghouse, “Bu bilgiler gün yüzüne çıktıkça… SEC’nin XRP’yi menkul kıymet olarak tanımlayamayacağı anlaşılacak.” dedi. Garlinghouse ve Larsen, kendilerine yöneltilen iddiaların geçersiz olduğunu ve davanın düşmesi için talepte bulunacaklarını açıkladılar.

“Uzlaşmaya varmayı deneyeceğiz”

Ripple’ın iddiasına göre SEC, 2019 yılında sadece XRP’nin değil Bitcoin ve Ether gibi kripto paraların menkul kıymet olup olmadığını da inceledi. Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu bu incelemeler sonucunda BTC ve ETH ikilisinin menkul kıymet olmadığı sonucuna vardı.

SEC; bu ikisine karşılık olarak XRP’yi bir yatırım sözleşmesi olarak görüyor. İddiaları yanıtlayan Ripple yöneticileri, “SEC ile görüşmelerimizi sürdürecek, uzlaşmaya varıp varamayacağızı göreceğiz. Ama muhtemelen davanın düşmesi için resmi bir talep sunacağız.” açıklamasında bulundu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!