Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Bir Günde 10.000 Dolar Düştü

Bitcoin fiyatı, haftanın ilk gününde 10.000 dolarlık bir muma imza attı. Öğleden önce 56.000 doların üstünden işlem gören Bitcoin, akşamüstü 46.000 dolara kadar düştü. Bitcoin, salı günü öğlen saatinde 46.811 dolardan işlem görüyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın “spekülatif” olduğu için eleştirdiği Bitcoin, bir günde 10.000 dolar oynadı. Bitcoin aynı gün içerisinde, bir saatte görülmüş en büyük mumunu oluşturdu.

bitcoin-saatlik-mum
Kaynak

Bitcoin’deki bu sallanma; Janet Yellen’ın, Elon Musk’ın, Bill Gates’in açıklamalarına ve teknik göstergelere bağlanıyor.

Fiyat düşmeden önce neler oldu?

  • ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, pazartesi günü Bitcoin ile ilgili açıklamalarında onun “çok spekülatif” bir varlık olduğunu, harcanan elektrik sebebiyle BTC ile işlem yapmanın “verimsiz” olduğunu dile getirdi.
  • Tesla CEO’su Elon Musk, 20 Şubat tarihli açıklamasında Bitcoin ve Ether fiyatlarının “yüksek gözüktüğünü” söyledi.
  • Microsoft kurucusu Bill Gates, Bitcoin’e kişisel olarak yatırım yapmadığını ve ona karşı nötr olduğunu açıkladı. Bill Gates, 23 Şubat tarihli açıklamasında “Bitcoin konusunda bullish değilim.” dedi.
  • Balinalar harekete geçti: Kripto para sahipleri, pazar günü borsalara toplam 50.000’den fazla bitcoin gönderdi. Borsaya satış amacıyla girdiği düşünülen bu bitcoinlerin, piyasadaki satış baskısını artırdığına inanılıyor.
  • Elon Musk’ı destekleyen gösterge: Kimi analistlere göre Musk’ın Bitcoin fiyatı için yaptığı yorum doğruydu. Miller Tabak’ın baş stratejisti Matt Maley, hafta sonu yaptığı analizde Bitcoin’in “aşırı-alım (overbought) bölgesine girdiğini” duyurdu.

Global piyasalarda neler yaşandı?

Bitcoin bir günde 10.000 dolar değer kaybederken, altcoin pazarında da gerilemeler görüldü. Ether ve Binance Coin fiyatları yüzde 12’den fazla düştü. CoinGecko verilerine göre kripto para piyasasının toplam değeri yüzde 10’luk düşüş sonrası 1.5 trilyon dolara geriledi. Bitcoin’in piyasa değeri de 1 trilyon doların altına düşmüş durumda.

  • Teknoloji hisselerini vurdu: Pazartesi günü yalnız kripto para fiyatları değil, büyük teknoloji şirketlerinin hisseleri de düştü. Tesla hissesi, Eylül 2020’den beri hiç olmadığı kadar fazla değer kaybedip 714 dolara geriledi. Apple hissesinde yüzde 3 düşüş yaşandı.
  • Tahvil getirisi yükseldi: Bu enstrümanların değer kaybettiği sırada ABD’deki devlet tahvilinin getirisi yükseldi. Getiri oran, on yıl vadeli hazine tahvili için yüzde 1,338’den yüzde 1,367’ye yükseldi.

Markets.com’un baş analisti Neil Wilson, kripto para piyasasını yorumlarken, “Yeni Bitcoin yatırımcıları, aniden yükselişe geçebilen fiyatın aniden düşebileceğini bilmeli ve büyük çaplı volatilitelere karşı hazırlıklı olmalı.” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!