Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple ve SEC Arasındaki Dava Ne Durumda? XRP Fiyatı Bu Süreçte Nasıl Etkilendi

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) 2020 yılının son haftalarında, hem Ripple’a; hem de şirketin CEO’su Garlinghouse ile kurucularından Chris Larsen’e, XRP’nin bir menkul kıymet olduğu ve Ripple’ın yasa dışı şekilde menkul kıymet sattığı gerekçesiyle dava açmıştı.

22 Aralık 2020 tarihinde Ripple CEO’su Garlinghouse, SEC’in Ripple’a dava açtığını duyurdu. Garlinghouse’un yaptığı açıklamaya göre SEC, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların menkul kıymet olmadığını açıkladı ve XRP’nin bunlardan farklı olarak menkul kıymet olduğu kararına vardı. Regülatör bu gerekçeyle Ripple’ı usulsüzlük yapmakla suçladı.

Ripple’a açılan davadan önce 2017-2018 yılları arasında yaşanan yükseliş döneminde Ripple, %66.000’den fazla yükseliş yaşayarak şimdiye kadarki en yüksek seviyesi olan 3,3 dolarlara kadar yükseliş göstermişti.

Kripto para piyasasının “ayı sezonuna” girmesinin ardından fiyatında düşüş yaşanan Ripple, davadan önce 0,78 dolardan işlem görüyordu. Ancak dava sürecinde birçok yatırımcısını kaybeden kripto para, %80’e yakın değer kaybetti ve 0,16 dolarlara kadar geriledi. Bir sonraki yükseliş döneminde ise Ripple, 2 dolarlara kadar yükseliş performansı sergilemişti.

Davanın açılmasının ardından Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, SEC’in haksız olduğu belirtti ve Ripple yatırımcılarına açıklamalarda bulundu. Garlinghouse yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer vermişti.

Endişelenmeye gerek yok. Haklıyız. SEC’in iddialarına karşı mücadele edeceğiz.

Bu süreçte birçok Coinbase ve Blockchain.com da dahil olmak üzere birçok kripto para borsası XRP yatırma, çekme ve alım sattım işlemlerini durdurma kararı almıştı. Ripple fiyatını etkileyen en önemli etkenlerden birisinin de bu kararlar olduğu düşünülüyor.

İlerleyen süreçte Ripple yatırımcıları XRP’nin bir para birimi olarak değerlendirilmesi için imza kampanyası başlattı. Kampanyada beklentilerin üzerinde imza alınmıştı ve kampanyanın sonucu, ABD hükümetine dilekçe olarak verilmişti.

Ripple, günümüze kadar sürekli davanın iyi gittiği yönünde ve XRP kullanımının arttığı yönünde açıklamalarda bulundu. Garlinghouse yaptığı açıklamalarda, SEC’in davayı yavaşlattığından çok fazla şikayet etmişti. Ayrıca dava sürecinin çok iyi gittiğini belirten CEO:

Eğer XRP’nin menkul kıymet olduğu yönünde bir karar alınırsa, XRP’si olan herkesi tespit etmemiz gerekecek. Bu, SEC’nin yükümlülüğünde. Paydaşların hepsini bulmaları gerekecek. Bu da mümkün bir şey değil.

açıklamalarında bulunmuştu.

CEO’nun yaptığı açıklamalar gibi birçok yönetici de SEC’in davayı yavaşlattığını düşünüyor. Ripple’ın hukuk danışmanı Stuart Alderoty bu yılın başlarında yaptığı bir açıklamada SEC’e:

Gecikmiş adalet, adalet değildir. Ripple davasını daha fazla gecikme olmadan olabildiğince hızlı bir şekilde sonuca bağlamaya dersiniz?

demişti.

Dava Ne Durumda?

SEC’in sürekli olarak davayı ertelemesinin üzerinde sert açıklamalarda bulunan şirket yöneticileri bir an önce durumun netleşmesini talep ediyordu ancak son erteleme isteği şirket tarafından direkt kabul edildi. Ripple avukatı Jeremy Hogan, mart ayında Twiiter üzerinden bir belge paylaşarak davanın bu yılın kasım ayına kadar sonuçlanabileceğini öne sürdü.

Hogan’ın paylaşmış olduğu belgede, Ripple’ın toplu davanın görüleceği 26 Ağustos 2022 tarihinin 18 Kasım olarak ertelenmesini kabul ettiği görünüyor. Hoganın paylaşımına göre Ripple, davanın bu tarihler arasında biteceğini düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!