Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple CTO’su Bitcoin ile XRPL Arasındaki Farkı Açıkladı

Ripple CTO’su David Schwartz, Bitcoin’de kullanılan proof-of-work (PoW) algoritmasına yönelik bazı eleştiriler getirdi ve XRP Ledger’ın Bitcoin’den nasıl ayrıştığını açıkladı. “Bir kripto para pazarı tek taraflı olmalıdır.” diyen Schwartz, Bitcoin’in bu ilkeye uymadığını düşünüyor.

David Schwartz, TechRadar Pro’ya konuştu ve XRP Ledger’ın Bitcoin’den neden daha farklı bir sistemle işlediğini anlattı. Ripple CTO’suna göre Bitcoin’de kullanılan PoW sistemi, en başta savunulan merkeziyetsizlik ve aracısızlık ilkeleriyle örtüşmüyor.

“Çift taraflı bir pazar” haline geldi

Bitcoin ağında genelde karmaşık matematik problemlerini en kısa süre içerisinde çözen madenci işlem ücreti ve blok ödülü alır. Madencileri aracı olarak konumlandıran Schwartz, Bitcoin’in bu haliyle üçüncü parti odaklı diğer sistemlerden farksız olduğunu düşünüyor.

Ripple CTO’suna göre bu aracılar, tarih boyunca kullanıcılardan hep “daha fazla işlem ücreti” alabilmek için çabaladılar. “Bir kripto para, tek taraflı bir pazar olarak işlemelidir.” diyen Schwartz’a göre madencilerin çıkarı da işin içine girdiğinde, Bitcoin’de “çift taraflı bir pazar” oluşmaya başladı:

“(Bitcoin ağında) olabildiğince yüksek miktarlarda işlem ücreti almaya çalışan bir taraf var. Bu, herhangi bir bankanın işleyiş biçiminden çok farklı değil.”

Bitcoin’i “inanılmaz kılan şey”

Schwartz ve o dönem henüz Ripple’dan ayrılmamış olan Jed McCaleb, 2011 yılında Bitcoin’den farklı bir sistem geliştirmek için harekete geçti. “Bitcoin’i inanılmaz kılan şeyin PoW olmadığını düşünmeye başlamıştık.” diyen Schwartz’a göre onda asıl önemli olan şey, “tüm işlem verilerinin ve kurallarının herkese açık olması ve ortada merkezi bir operatör” olmamasıydı.

Jed McCaleb’ın önerisiyle PoW sisteminden uzaklaşan Ripple, Proof-of-Stake’i (PoS) kullanmaya başladı. Schwartz’a göre XRP Ledger, bu değişiklikle birlikte “rekabete değil koordinasyona dayalı” şekilde işleyen, “güven ihtiyacının minimalize edildiği” bir ağ haline geldi.

XRPL’de kripto parayla ödüllendirilmeyen düğüm operatörleri, Bitcoin’deki operatörlere benzer şekilde işliyor. Ripple CTO’suna göre PoS, PoW’deki çoğu engeli çözse de ağdaki katılımcıların ve operatörlerin “kalitesinin düşmesine yol açabiliyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!