Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple’ı Kripto Para Piyasasında Temel Birim Yapmak İçin Kampanya Başlatıldı

Ripple’ın XRP adı da verilen kripto parası, şu an için bu piyasadaki spekülatörlerin, borsacıların ve bu işle uğraşan hemen herkesin ana odak noktalarından biri halinde. Temelde kripto para piyasasının ortaya çıkış felsefesinin tam aksi bir yönünde kendini konumlandıran Ripple için, işler bu duruma karşın şu an için fena gitmiyor.

Change.Org’daki yeni bir imza kampanyası ise enteresan sonuçlara gebe olabilir. Bu imza kampanyasının amacı, kripto para piyasasında XRP’yi temel birim olarak almayı amaçlıyor. Elbette ki bir imza kampanyasının böylesi bir kararı aldırma noktasındaki rolü tartışabilir ancak bu; işlerin değişebileceğinin bir başlangıç göstergesi olabilir.

XRP’nin Borsalardaki Rolünü Arttırma Çalışması

Kripto para piyasasındaki borsalara baktığımızda temelde iki şey dikkatimizi çekiyor. Eğer bir borsa, geleneksel para birimlerini kabul ediyorsa oradaki hareket çok daha fazla oluyor. Ancak, sadece kripto paralar arasında değişim yapabileceğiniz borsalarda ise durum biraz daha farklı. Öyle ki bu tarzdaki birçok borsada sizin sahip olduğunu alt koinin sadece Bitcoin karşılığı bulunurken, bazı borsalarda bu Ethereum ile de karşılık bulabiliyor. Bu noktada elimizde Poloniex ve birkaç yeni yeni boy gösteren XMR pazarları dışında fazla bir opsiyon olduğunu söyleyemeyiz.

Fakat bu bahsettiğimiz durum, eğer Change.Org’daki imza kampanyası büyük bir etki yakalar ve başarılı olursa, yakında değişebilir. Daha spesifik olarak bakacak olursak, bu kampanya, XRP’yi kripto para borsalarındaki temel dönüşüm birimi olarak almayı amaçlıyor. Böyle bir durum gerçekleşirse, kripto para piyasasındaki tüm paralar Ripple karşısında işlem görecek. Bu bir hayli enteresan yaklaşıma borsaların vereceği yanıtın ne olacağı şu an için belirsiz olsa da, borsaların bu öneriyi dikkate almaları zor bir ihtimal.

XRP‘ye destek veren görüşlerin ürünlerinin arkasında durmaları çok doğal bir durum ancak; bu öneriyi borsaların reddetmeleri için birden fazla haklı sebepleri mevcut. Bir kere, bu borsaların piyasalarında bu tarz bir dönüşümü gerçekleştirecek altyapının devamını getirmeleri çok zor bir görev. Ayrıca, XRP‘nin popüler olmadığı borsa birimlerinin de böyle bir değişiklik yapmasının mantıklı hiçbir tarafı yok çünkü bu tarz bir durumda bu borsalar hiçbir fayda göremeyecek. Ayrıca kar zarar dengesinden bakacak olursak böyle bir borsa inşa etmek için harcayacağınız emek, zaman ve paraya değmeyebilir. XRP şu an için çok popüler bir kripto para birimi olsa da bunun yıllar boyu devam edeceğinin garantisini kimse veremez.

Bununla birlikte, borsaların bu isteğe karşı olumlu yanıt vermesini sağlayabilecek birtakım faktörler de mevcut. XRP ağı, Bitcoin ve Ethereum’a oranla daha hızlı ve bu ikisine kıyasla çok daha az borsa komisyonu vaad ediyor. Yine daha derinlemesine bakacak olursak, XRP’nin altyapısı saniyede 15.000 işlemden fazlasını gerçekleştirebiliyor. Bu faktörler de haliyle XRP’nin, kripto para piyasasının temel para birimi olma hedefine katkıda bulunuyor ancak yine de XRP’nin Ethereum veya Bitcoin’in tahtını bir şekilde sallaması ihtimali hayli düşük görünmekte.

Eğer bu imza kampanyası yeterli derecede katılıma ulaşır ve istek büyürse, bu teklif; 10 kripto para borsasına sunulacak. Teklifin sunulmasının planlandığı borsalar arasında Bittrex, Binance, Bitstamp ve Korbit yer alıyor. Şu an itibariyle imza kampanyasına katılımın az olması sebebiyle bu projenin bu borsalara ulaşabilmesi şüpheli görünüyor ancak resmi olarak sunulum için 100 imzadan fazlası yeterli olduğunu da belirtmekte fayda var.

Günün sonunda aklımızda tutmamız gereken şey teknolojinin ve dijitalleşmenin bu denli etkin olduğu kripto para piyasasında değişmeyen tek şeyin değişimin kendisi olacağını akıldan çıkarmamaktır. Kripto para borsaları elbette gerçekte Bitcoin ve Ethereum ile birlikte başka temel dönüşüm birimlerini sistemlerine entegre etmek isteyebilir ancak XRP biraz tartışılan bir karar olacaktır. Eğer borsalar yeni bir kripto para birimini piyasalarında temel olarak kullanmak isterse Bitcoin Cash dışında XRP’ye pek de fazla alternatifleri bulunmuyor. XRP’deki genel arz ve popülaritesinin elbette küçümsenmemesi gerekir çünkü bu ürün kendi çapında ciddi bir gelecek vaad ediyor. XRP’nin bu kadar dikkat çekmesinin doğru mu yanlış mı olduğu da bu platformlarda sıkça konuşulmaya devam edecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment