Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Roger Ver Ripple ve XRP Ledger’dan Açıkça Özür Diledi!

Roger Ver geçtiğimiz günlerde XRP Ledger üzerinde uygulanabileceğini söylediği dondurma fonksiyonu ile ilgili açıklaması yüzünden özür dilediğini açıkladı. Roger daha sonra kendisinin konu hakkındaki şüphelerini açıklığa kavuşturduğu için David Schwartz‘a da teşekkür etti.

Nedir Bu ‘Dondurma’ Olayı?

Temmuz ayının sonlarına doğru Bitcoin.com CEO’su ve ‘Bitcoin Peygamberi’ Roger Ver, XRP’nin bir kripto para birimi olup olmadığını sorgulamaya başlamıştı. Roger Bitcoin ve Ripple’a yaptığı ilk yatırımları anlatırken yanlışlıkla XRP token’ine Ripple dedi ve buna ek olarak ”günümüzde Ripple’ın kripto para birimi olup olmadığı bir sorgulanıyor” ifadesini kullandı. Roger Ver’e göre  Ripple’ın bu gibi eleştirilere maruz kalmasının sebebi ise istediği zaman müşteri banka hesaplarını dondurabilme yetkisine sahip oluşu.

Bir Youtube yorumcusu Sam Wong ise şu ifadeyi kullanmıştı:

”Ben Roger ve Omar’a katılıyorum. Ripple kesinlikle bir SAHTEKARLIK ve canları istediği zaman sizin hesabınızı dondurabildikleri için bir kripto para birimi bile değil!!”

Olay gün yüzüne çıktıktan sonra Ripple’ın CTO’su devreye girdi. Ver’in bu eleştrilerine cevap vermek için konuşan Ripple kurucu ortaklarından David Schwartz ise, şu ifadeleri kullandı:

”Gerçekten çok çok şaşkınım. Roger Ver gibi demokrat, özgürlükçü ve açık fikirli birinin çok kısa bir süre içinde bu kadar kindar, eleştirici ve yıkıcı bir hale döndüğünü görmek beni derinden yaralıyor.”

David Schwartz, XRP cüzdan sisteminde dondurma özelliği olduğunu doğrulardı ancak bununla birlikte bu hakkın kullanıcıda olduğunu da ifade etmişti. Ripple ekosisteminde bireysel dondurma, global dondurma ve dondurma hakkından vazgeçme gibi üç adet özelliğin olduğunu belirten Schwartz, sistemde kimsenin XRP arzı yapamadığı için bu durumun aslında XRP’ye hiçbir etkisinin olmadığını da vurgulamıştı.

Schwartz son olarak sözlerini üzüntü dolu bitirmişti:

”Gerçekten Roger Ver’in şu anda bu tarz fikirler barındırdığına hiçbir şekilde inanmak istemiyorum. Onu altı yıl ya da daha evvelden beri tanıyan herkes de, eminim bu konuda benimle aynı fikri paylaşıyordur.”

Bu açıklamanın üzerinden yaklaşık 4 gün sonra, Roger Ver kendi Twitter adresinden bir gönderi paylaştı ve açık açık özür diledi:

”Üzülerek söylüyorum ki XRP’nin dondurulabilir olduğu konusundaki #SahteHaberler tarafından kandırıldım. @JoelKatz’a bu konuyu açıklığa kavuşturduğu ve kripto içerisindeki en ilginç insanlardan birisi olduğu için teşekkür ediyorum. Go Ripple!”

Özür tweet’inin yanı sıra, Roger, bir Reddit gönderisine yönlendirme yapan link paylaştı. Linkin içerisinde CoinTelegraph kaynağının Ripple’ın merkezi olduğu ve herhangi bir kullanıcının fonlarının dondurulabileceği temalı bir haber yer alıyor. Bu haber şu an sitede bulunmuyor ancak Google ön bellek sistemi sayesinde haberin bir kısmını görüntüleyebilmek mümkün.

22 Nisan 2015 tarihli bu haber, Ripple kurucu ortağı Jed McCaleb‘in XRP Ledger üzerindeki fonlarının Ripple tarafından dondurulmasını konu alıyor. Haberin bir kısmı ise şöyle:

”Ripple’ın bir kullanıcının fonlarını dondurması için gereken tek şey onları hesaplarında yaşanan şüpheli veya olağan dışı işlem konusunda uyarmak ve ağ sağlayıcılarına o kişilerin fonlarının dondurulması talebini iletmek. Ripple’ın bu olaydan sonra hala kendilerini ”merkeziyetsiz ödeme ağı” tanımlayıp tanımlayamayacakları ise başka mesele.”

Roger Ver tarafından sahte haber olarak nitelenen olay bu ve kendisi daha sonra popüler bir Youtube kanalı olan crypto0 ile yaptığı röportajda da buna değindi. Yaptığı röportajda Ver kendisinin Ripple’ın ilk kullanıcılarından olduğunu ve Ripple kurucu ortağı Jed McCaleb’in, kendisine gelip Ripple’a yatırım yapması konusunda teklifte bulunduğunu ifade etmişti. Ver bu teklife şöyle yanıt vermiş:

”Bitcoin o zaman iki dolardı ve ben bu konuya ilgi çekmek için dünyadaki her şeyi yapıyordum ama yeteri kadar etkili olamadım ve bütün piyasa hacmi tahmini olarak 10 milyon dolar civarındaydı. O sebeple tabii ki ya hiç sorun değil dedim.”

David Schwartz, Roger Ver’in hatasını kabul edip özür dilemesinden sonra şunları ifade etti:

”Gerçeklere bakıp açıklamanı düzelttiğin için teşekkür ederim. Direkt olarak sonuca atladığım için özür dilerim. Doğum günün kutlu olsun BCH!”

Ancak genel olarak koca bir Twitter trollü olarak bilinen WhalePanda, ikisini de iğneledi ve şu yorumda bulundu:

”Aslında ikiniz de bir diğeriniz kadar merkeziyetsizsiniz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment