Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Roubini: Merkez Bankası Dijital Parası Kripto Paraların Sonunu Getirebilir

Eğer Dünya genelindeki merkez bankaları kendi dijital paralarını oluşturmaya karar verirlerse kripto paraların sonu gelecek demektir. Bu yorum, kripto para sektöründe olumsuz yorumlarıyla tanınan Nouriel Roubini‘den geldi.

Merkez Bankası Dijital Parası

Nouriel Roubini, merkez bankaları tarafından üretilecek olası dijital paraların Bitcoin gibi kripto paraların sonunu getirebileceğini düşünüyor.

Kripto para sektöründe özellikle olumsuz yorumlarıyla ve bazı kesimlerce “Kıyamet Tellalı” lakabıyla tanınan Roubini, Bitcoin hakkında yaptığı “tüm dolandırıcılıkların anası” şeklindeki yorumlarla ön plana çıkıyor.

Merkez bankaları tarafından üretilebilecek dijital paralar hakkında bir araştırma yapan Roubini, bu türdeki paraların dijital ödeme sistemlerinde kullanılabileceğini belirtiyor.

Günümüzdeki pek çok ticari bankanın rezervinde zaten merkez bankası tarafından üretilmiş paraların dijital olarak saklandığını vurgulayan Roubini, bu durumun dijital para üretimi konusunda büyük fayda sağlayacağına inanıyor.

Roubini, “Merkez Bankası Dijital Parası İşte Bu Yüzden Kripto Paraları Yok Edecek” başlığıyla yayınladığı yazısında şu yorumu yapıyor:

“İnsanların merkez bankası aracılığıyla işlem yapmasını sağlayacak olan merkez bankası dijital parası; nakit para, banka hesabı ve hatta dijital ödeme servislerini tamamen ortadan kaldırabilir. Ayrıca merkez bankası dijital para, kripto paraların aksine dağıtılmış defter teknolojileriyle desteklenmek zorunda değil.”

Anonim Dijital Para

Roubini, günümüzde kripto para kullanan kişilerin büyük ölçüde anonim olmak istediklerini söyleyerek merkez bankası dijital parasının da bu imkanı sağlayabileceğini belirtiyor. Roubini’ye göre merkez bankası dijital parası, kripto paralara göre daha anonim bil eolabilir:

“Merkez bankası dijital parasıyla yapılan işlemler anonim olabilir. Kolluk kuvvetleri veya düzenleyiciler gerekli durumlarda hesap sahibinin bilgilerine ulaşabilir. Bu zaten özel bankalarda da oluyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment