Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rus Kripto Borsasına ABD’nin Ardından Bir Darbe Daha: Avrupa Birliği’nden Operasyon!

Geçen hafta ABD Hazine Bakanlığı tarafından soruşturma altına alınan Rus kripto para borsası Bitzlato’ya bir darbe de Avrupa Birliği polis teşkilatı Europol tarafından geldi. 

Europol tarafından pazartesi günü yapılan resmi açıklamada, geçen hafta ABD tarafından yaptırıma tabi tutulan Rus kripto para borsası Bitzlato‘ya karşı bir kara para aklama operasyonu gerçekleştirildiği duyuruldu. Avrupa ve ABD’deki kolluk güçleri tarafından yürütülen operasyon, aralarında Bitzlato’nun kurucusu Anatoly Legkodymov‘un da bulunduğu 5 kişinin tutuklanmasıyla sonuçlandı. Bununla birlikte suç kaynaklı olduğu tespit edilen 19 milyon dolardan fazla kripto paraya el konulurken Bitzlato ile bağlantılı diğer kripto para borsalarında bulunan toplam 55 milyon dolar içeren 100’den fazla cüzdan da donduruldu.

Açıklamaya göre borsa üzerinde dönen işlemlerinin nerdeyse yarısının suç faaliyetleriyle bağlantılı olduğu bildirildi. Borsada gerçekleşen bu şüpheli işlemlerin çoğunluğunun dolandırıcılık, kara para aklama, fidye yazılımı ve çocuk istismarı gibi faaliyetlerle bağlantılı olduğu ortaya çıkarken borsanın 2,28 milyar dolarlık işleminin %46’sına denk gelen 1,08 milyar doların suç faaliyetleriyle bağlantılı işleme karıştığı beyan edildi.

Europol, Bitcoin (BTC), Dash (DASH) ve Dogecoin (DOGE) dahil olmak üzere çok sayıda kripto para biriminin yanı sıra ABD doları ve Rus rublesi cinsinden yapılan işlemlere atıfta bulunarak siber suçlarla mücadele için kripto para borsalarının daha detaylı araştırılmasını önerdi:

Kripto varlıkların itibari para birimlerine dönüştürülmesi yasa dışı olmasa da, siber suç operatörlerine yönelik soruşturmalar, büyük hacimli suç varlıklarının platform üzerinden geçtiğini gösteriyor. Şüpheli işlemlerin çoğunluğu Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından yaptırım uygulanan kuruluşlarla bağlantılı, diğerleri ise siber dolandırıcılık, kara para aklama, fidye yazılımı ve çocuk istismarı materyalleriyle bağlantılı.

ABD Hazine Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta Rus kripto para borsası Bitzlato ve kurucusunu yaptırıma tabi tuttuğunu açıklaması kripto para piyasasında spekülasyonlara neden olmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!