Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rus Kripto Para Borsasının Kurucusu Tutuklandıktan Sonra Serbest Bırakıldı

ABD tarafından yaptırım uygulanan Rus kripto borsası Bitzlato’nun kurucu ortağı Anton Shkurenko, tutuklanmasının ardından serbest bırakıldı.

Coindesk’in bir haberine göre Bitzlato’nun kurucu ortağı Anton Shkurenko, Interpol‘ün talebi üzerine 6 Şubat’ta Moskova’da gözaltına alınmasının ardından kısa bir süre sonra serbest bırakıldı. Yerel kaynaklar pazartesi günü Shkurenko‘nun Interpol‘ün talebi üzerine 6 Şubat’ta Moskova’da gözaltına alındığını bildirmişti.

Shkurenko, süreçle ilgili yaptığı açıklamada pek bir detay vermezken savcıyı masumiyeti konusunda ikna etmiş olmayı umduğunu ifade etti. Kendisini gözaltına alan kolluk kuvvetlerinin hangi birimden olduğunu belirtmeyen Shkurenko, müfettişler tarafından talep edildiğinde ortaya çıkacağına dair bir sözleşme imzaladığını ifadelerine ekledi. Son mahkeme kayıtlarında Shkurenko’nun şu anki konumu tutuksuz yargılanma olarak belirtildi.

Borsayı yeniden açmayı düşünüyor

Bitzlato’nun, küresel yetkililerden gelen son baskılara rağmen hala yaklaşık 100 aktif çalışanı bulunuyor. Shkurenko, global basına verdiği demeçte borsayı yeniden başlatacağına da değindi. Bitzlato ekibinin kullanıcı fonlarının çoğunu elinde tuttuğunu belirten Shkurenko, operasyonlara “hızlı bir şekilde” devam edebileceğini söyledi.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturmanın ilk günlerinde açıklanan verilere göre borsa yaklaşık 700 milyon dolarlık yasadışı fonu süreç içerisinde idare etti. Hatırlanacağı üzere Bitzlato davasında Binance karşı taraf olarak adlandırılmıştı.

FinCEN tarafından sunulan raporlarda, 2018 ile 2022 tarihleri arasında Bitzlato’da yaşanan yüksek hacimli çıkışların ilk sırasında Binance‘in yer aldığı görüldü. Bu sıralamanın ikincilik koltuğunda Rusya bağlantılı darknet pazarı Hydra ve üçüncü sırada ise Rusya merkezli olduğu iddia edilen saadet zinciri “TheFiniko” yer aldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!