Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rus Milletvekilinden Enerji Ticareti İçin Bitcoin (BTC) Önerisi

Rusya Devlet Duması Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny, dış pazarlara petrol ve gaz satmak için Batılı ülkelere ruble ve altını, dost ülkelere ise ulusal para birimi veya Bitcoin’i (BTC) önerdi.

Yerel haber kaynaklarına göre Devlet Duması Milletvekili Zavalny, 24 Mart tarihinde düzenlediği bir basın toplantısında Ukrayna‘yı işgal etmesi nedeniyle yaptırımlar uygulanan Rusya‘nın Batılı ülkelere ruble ve altın karşılığında, Çin ve Türkiye gibi “dost” ülkelere ise ulusal para birimi veya Bitcoin (BTC) karşılığında gaz ve petrol satabileceğini söyledi.

Satın almak isterlerse ya altınla ya da bizim için uygun olan ruble ile ödesinler. Yaptırım baskısına dahil olmayan dost ülkeler Çin ve Türkiye’ye gelecek olursak, uzun süredir Çin’e ruble ve ulusal para birimleri olan yuan ile anlaşmalara geçmeyi teklif ediyoruz. Türkiye ile Türk lirası veya ruble olacak. Para birimleri farklı olabilir ve bu normal bir uygulamadır. Bitcoin varsa, Bitcoin ticareti yaparız.

Zavalny, Rusya’nın Euro veya USD cinsinden ödeme yapan ülkelerle mevcut sözleşmelerin şartlarını değiştirip değiştiremeyeceği hakkın herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Rusya‘nın 24 Şubat tarihinde Ukrayna’ya “özel operasyonlar” başlatmasının ardından ülkenin ekonomisine yaptırımlar uygulanmaya başlandı. Rus bankalarının sınır ötesi ödeme yapmalarını önlemek için ülke SWIFT sisteminden çıkarılırken çoğu işletmenin petrol ve gaz ticareti dışında Rusya ile iş yapması yasaklandı.

Reuters‘a göre enerji ihracatının büyük önem taşıdığı Rusya’da, 2021 yılında petrol ve gaz ticaretinden 119 milyar dolar gelir elde edildi.

CoinGecko verilerine göre son 7 günde %7,4 değer kazanan Bitcoin (BTC), haberin kaleme alındığı sıralarda 44.035 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!