Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rus Şehri Rostov’da BCH ile Taksiye Biniliyor, Marketlerden Bitcoin Alınıyor

Rusya‘nın Don nehrinde bulunan liman şehri Rostov‘un sakinleri giderek artan Bitcoin bazlı hizmetlerin keyfini sürüyor. Bazı kripto para yanlısı taksi şoförleri Bitcoin Cash (BCH) ödemeleri kabul etmeye başlamış bulunurken, bazı süper marketler ise BTC bankamatikleri kurmuş durumda. Bütün bunlar yaşanırken başkent Moskova‘da ise yetkililer halen kripto para birimlerinin düzenlenmesi için nasıl bir yasa getireceklerini tartışmaktalar.

Taksiler Bitcoin Cash Kabul Ediyor

Rostov’da bulunan taksi şoförleri de kripto para birimlerinin faydalarından faydalanmak için izin beklemek istemeyen Rus vatandaşlarının arasında bulunmakta. Genç bir vatandaşın taksi yolcuğu esnasında çekmiş olduğu fotoğraf sosyal medyada bu Rus şehrinin kripto para birimi ile ödeme aldığının bir kanıtı olarak gösterilmekte.

Rostov Glavniy isimli vatandaşın Vkontakte profilinde paylaşılan bu fotoğrafta aracın torpido bölümünün üstüne yapıştırılmış olan bir yazı görülmekte. Bu yazıda”Принимаю оплату в Биткоин (КЭШ)” denmekte yani “Bitcoin Cash ile ödemeler kabul edilir.” Fotoğrafın altına not düşen Rostov şehirde yaşayan insanların artık geri kalmış bir yerde yaşadıklarından şikayet etmemeleri gerektiğini belirterek artık taksilerin Kripto para kabul ettiğini yazmıştı.Taxis Take BCH, Stores Sell BTC in the Russian City of Rostov

Bu zekice hazırlanan iş modeli taksicilerin de kripto para birimlerinin nasıl çalıştığını ve peer-to-peer ödeme sistemlerinin nasıl çalıştığını bildiğini göstermekte. Diğer bütün konularda olduğu gibi yolculuğunuz bitene kadar taksiciniz ile kripto para birimleri hakkında her türlü konudan konuşabilirsiniz. Yani eğer ki kriptografik yöntemlerin nasıl çalıştığını öğrenmek istiyorsanız Rusya’da bir taksiye binmeniz yeterli.

Bu yılın başında gerçekleştirilen bir anket gösteriyor ki Rus vatandaşlarının yarısından fazlası Bitcoin konusunda bilgi sahibi. Bunların büyük bir bölümünü ise gençler ve büyük şehirde yaşayan insanlar oluşturmakta. Bir başka araştırmaya göre ise “Биткоин” (Bitcoin) Rusya’daki sosyal medyalarda kullanılan en yaygın kelime olmakta.

Süper Marketlere Bitcoin ATM’si

Rostov’da yalnızca kripto para ile ödemeler değil aynı zamanda Bitcoin bankamatik servisleri de yayılmakta. Rus süper market zinciri Assorti‘nin şehrin merkezinde konumlanan 3 farklı mağazasında an itibariyle işlem gösteren 3 adet BTC ATM‘si bulunmakta.

Bankamatikler resmi paraları, Rus Rublesini ve MTC, Мегафон (Megaphone), Tele2, Yota, Билайн (Beeline) gibi Rusya’da yaygın olarak kullanılan elektronik ödeme yöntemlerini kabul etmekte. Gerçekleştirilen işlemlerden %6 komisyon alan otomat aynı zamanda hem kağıt hem de e-posta olarak makbuz vermekte.

Ülke çapında birçok noktada Bitcoin ATM’leri kurmakta olan BBFpro şirketi, Rostov’da kurulmuş olan bu ATM’leri de kurmuş bulunmakta.

Düzenlemeler Halen Beklemekte

Rus yetkilileri büyümekte olan kripto para sektöründe uzun zamandır beklenilmekte olan düzenlemeleri halen uygulamaya koymuş değiller. Duma meclisi hali hazırda iki yasa tasarısını kabul etmiş bulunmakta. Bunlardan birisi “Dijital Mali Varlıklar Üzerine” isimli, kripto ile alakalı madencilik ve token satışları gibi faaliyetlerin yasallaştırılmasını ele alan bir yasa tasarısı olmakta. İkinci tasarıda ise ülkenin medeni kanununun değiştirilerek dijital para birimleri ile ödemelerin yasallaştırması öne çıkarılmakta.

Geçtiğimiz günlerde Moskova‘daki Bakanlar Kurulu “Dijital Mali Varlıklar Üzerine” isimli yasa tasarısı hakkında duymuş oldukları endişeleri dile getirmişti. Rus Hükümeti de aynı zamanda yasa tasarısı üzerine yapılması gereken bir takım değişiklikler olduğunu söylemişti.

Bu iki yasa tasarısının da Rusya’nın bu yıl yapılan FIFA dünya kupasına ev sahipliği yapacağı yaz aylarına kadar uygulamaya konması ön görülmekte. Bu futbol organizasyonu sayesinde ülkenin 2 milyar dolarlık bir gelir elde etmesi beklenmekte. Ziyaretçiler aynı zamanda eğer böyle bir imkan verilirse kripto para ile harcama yapacaklardır. An itibari ile Kaliningrad’daki oteller Bitcoin ödemesi kabul etmekte ve aynı zamanda Moskova’da bir döviz bürosu nakit karşılığı Bitcoin satmakta. Avrupa’da ise Kripto ön ödemeli kartları kullanılmakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment