Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusların Yarısından Fazlası Bitcoin Hakkında Bilgi Sahibi

Yeni bir ankete göre Rusların yarısından fazlası Bitcoin hakkında belli düzeyde bilgiye sahip. Bitcoin hakkında bilgi sahibi olanların sayısı gençler arasında ve büyük şehirlerde daha fazla. Haber kanallarında Bitcoin ile ilgili yapılan 185 bin yayın sayesinde Moskova’da yaşayanların dörtte üçü, piyasanın en büyüğü olan Bitcoin hakkında bilgi sahibi. Başka bir araştırmaya göre ise Rus sosyal medyasındaki en popüler kelime Bitcoin.

Genç ve Aktif

2017 yılı boyunca çok ciddi gelişmeler kaydeden Bitcoin artık çok fazla Rus tarafından biliniyor. VCIOM (Tamamen Rus Halk Görüşü Araştırma Merkezi) tarafından yapılan yeni bir ankete göre Rusların %56’sı Bitcoin hakkında bilgi sahibi. Bitcoin hakkında bilgi sahibi olanların oranı, aktif internet kullanıcıları arasında %66’ya kadar yükseliyor.

18-24 yaş arasındaki genç Rusların %75’i Bitcoin’i bilirken bu oran tüm erkekler arasında %71 civarında. Ülkenin başkenti olan Moskova’da ve en büyük ikinci şehri olan St. Petersburg’da yaşayanların %74’ü Bitcoin’i biliyor.

Ancak Bitcoin hakkında bilgi sahibi olanların çok azı ileri düzeyde bilgiye sahip. Bitcoin’i bilenlerin yalnızca üçte biri (%34’ü) herhangi birinin Bitcoin alabileceğini biliyor ve %16’sı Bitcoin’in Rusya’da yasaklanmış olduğunu zannediyor. Ancak bu kişilerin dörtte birinden fazlası (%29) koinlerin satın alınma dışında kazılabileceğini de biliyor. %44’ü ise Bitcoin’i nakit paraya dönüştürmenin Rusya’da henüz yasal olmadığının farkında.

Ödeme Aracı Olarak Biliniyor

Bitcoin daha çok “varlık” ve “diğer mülk” olarak gösteriliyor olsa da Bitcoin’i bilenlerin %40’ı, Bitcoin ile ürün ve hizmet satılıp satın alınabileceğini biliyor. Blockchain üzerinde para tutmanın ne kadar güvenli olduğu sorusu ise Rusları ayrıştırıyor. %36’sı dijital para çalmanın zor olduğunu düşünürken %33’ü bunun gayet kolay olduğunu düşünüyor.

Yapılan araştırma sonuçlarına bakılacak olursa Bitcoin Rusya’da popüler bir yatırım fırsatı olarak görülmüyor. Bitcoin hakkında bilgisi olanların üçte ikisi -%67’si- Bitcoin için Ruble vermenin kar getirmeyeceğini düşünüyor. Rusların yalnızca %9’u gelecekte Bitcoin alma ihtimalleri olduğunu söylüyor.

Endonezyalı bir şirket tarafından yakın zamanda yapılan bir anket ise Rusların yarısından azının kripto paraların önümüzdeki on yıl içerisinde geniş kitlelerce benimseneceğini düşündüğünü gösterdi. VCIOM tarafından yapılan ankete katılan Ruslar, en büyük sorunun Bitcoin hakkında yetersiz bilgi olması olduğunu söylediler. Rusya’da yapılan başka bir araştırma ise bu durumun aksini gösteriyor.

Medialogia tarafından toplanan verilere göre Rus medyasında Bitcoin ile alakalı yapılan yayınların sayısı geçtiğimiz sene 185 bine kadar yükseldi ve yalnızca Aralık ayında 56 bin yayın yapıldı. Yapılan yayınlarda genellikle fiyatlarda yaşanan değişimler, kırılan rekorlar ve sayısı gittikçe artan Bitcoin milyarderleri ele alındı.

Sosyal Medya Lideri Bitcoin

Rus sosyal medyasının en popüler kelimesi “биткоин” (Bitcoin) oldu. Medialogia istatistiklerine göre Bitcoin kelimesi 6 milyon 543 bin 800 gönderide bahsedildi. İkinci kelime ise 2017 yılında 1.8 milyon gönderide bahsedilen “блокчейн” (Blockchain) oldu. Kripto para, madencilik ve Ethereum kelimeleri de listede ilk 10’a girerken ICO kelimesi 11.sırada yer buldu.

More than Half of Russians Know About Bitcoin Now

Görsel: news.bitcoin.com

Ancak bu güncel sosyolojik veriler Rusya’daki herkesin olumlu tahminler yapmasına yeterli olmuyor. VCIOM’un baş danışma uzmanı Oleg Chernozub “profesyonel yatırımcılardan” edindiği bir tavsiyeyi paylaşıyor:

“Eğer bir varlığın fiyatı ev kadınlarının izlediği TV programlarında tartışılıyorsa, (o varlık) yakın zamanda çökecektir!”

Rusya’da da dendiği gibi biz de “bekleyip göreceğiz” diyoruz. Bu gidişle Rus ev kadınları Bitcoin hakkında eşlerinden çok daha fazla şey biliyor olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment