Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya ‘Bir Şartla’ Ülkedeki Telegram Yasağını Kaldırabilir

Rusya’nın telekomünikasyon’dan sorumlu kurumu yeni yaptığı bir açıklamada, mesajlaşma uygulaması Telegram‘ın ülke sınırları içerisindeki yasağını kaldırabileceklerini belirtti. Kurumun mesajlaşma uygulamasına koştuğu şart ise uygulamanın kullandığı şifreleme anahtarlarının federal kanun yapıcılar ile paylaşılması.

Rusya merkezli haber kaynağı RT’nin yayınladığı bir habere göre, Telegram’ın mahkeme emrine uymayı reddetmesinden sonra uygulamaya erişimi yasaklayan Roscomnadzor (RKN),  Telegram kullandığı şifreleme anahtarlarını Federal Güvenlik Hizmeti (FSB) ile paylaşır paylaşmaz kaldıracağını vurguladı. FSB söz konusu şifreleme anahtarlarını terörizm ile savaşmak için kullanacağını ifade etmekte.

Söz konusu yasaklama Telegram’ın 1.7 milyar dolarlık ilk dijital para arzını tamamlamasının hemen ardından gelmişti. Firma daha sonra söz konusu yasak için Rusya Yüksek Mahkemesine başvuruda bulunsa da, mahkeme Telegram’ın yasağının devamına karar vermişti.

Telegram yeni gelişmelere rağmen RKN’nin teklifine herhangi bir resmi cevap vermedi.

RT’nin haberine göre Telegram’ın avukatı Pavel Chikov konu hakkında şunları ifade etti:

”Telegram, yetkililerin terörizm ile mücadele etmek için hakkı, hatta zorunluluğu olduğunu asla reddetmedi. Tam aksine, biz bu durum için en medeni yolu önerdik  – olayları ifşa için geçerli bir mahkeme emri. Ancak söz konusu ifşa mesajın içeriği için değil, sadece telefon numarası veya IP adresi olarak yapılabilir. Ulusal güvenlik ve gizlilik arasındaki doğal denge bulunmalı.”

Telegram kurucusu Pavel Durov hükümetin uyguladığı yasağa karşı ”Dijital Direniş” isimli bir girişim başlattı ve girişim dahilinde kullanıcıların hükümet yasağını aşmalarını sağlayan proxy veya VPN sağlayıcılarına Bitcoin bağışında bulundu.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment