Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Bitcoin’i Takip Çalışmalarına Başladı

Rusya’daki yetkililer anonim bir şekilde yapılan Bitcoin işlemlerini takip etmek istiyorlar. Yerel haber kaynaklarına göre ülkedeki yetkililer bu hedef doğrultusunda çalışmaya başladılar bile.

Dün Koronavirüs aşısını bulduğunu açıklayan Rusya altın ve kripto para piyasalarında büyük bir etki yarattı. Rusya’dan şimdi kripto para kullanıcılarını ilgilendirebilecek bir haber daha geldi. Yerel kaynaklardan RBC’nin haberine göre Rusya Bitcoin işlemlerini takip edebilecek yeni bir yapay zeka yazılımı geliştiriyor.

Bitcoin’i Radarına Alıyor

Rusya’nın mali istihbarat servisi Rosfinmonitoring, Moskova Üniversitesi Fizik Enstitüsü ile işbirliği yapmaya başladı. Bu işbirliğinin amacı Rusya sınırları içerisinde yapılan Bitcoin işlemlerini takip edebilecek özel bir yazılım geliştirmek.

Rusya’da geliştirilmesi planlanan bu yazılım yalnızca Bitcoin değil Dash, Omni ve Monero gibi kripto paralarla yapılan işlemleri de tarayacak. Ülkedeki yetkililer suçluları yakalayabilmek için bir yandan bu kripto para işlemlerini takip edip bir yandan dark webde kullanılan “terör”, “ölüm”, “kaçırma” gibi anahtar kelimeleri taramak istiyorlar.

Rosfinmonitoring gibi bir servisin böyle bir yazılım geliştirmek istemesi pek şaşırtıcı değil. Çünkü Rosfinmonitoring yöneticileri Bitcoin gibi kripto paraların yasa dışı amaçlarla kullanıldığını düşünüyor, bu kripto paralarla ilgili şu açıklamayı yapıyorlar:

“Uyuşturucu satıcıları, vergi kaçakçıları, siber suçlular, kiralık katiller ve veri gizliliğini ihlal eden hackerlar bu suçları işlerken aralarında kripto paraların da bulunduğu çeşitli dijital varlıkları kullanıyorlar.”

Ne Kadara Mal Olacak?

Rusya’daki yetkililer kripto paralarını takip edecek olan bu yazılımı Transparent Blockchain olarak adlandırıyorlar. Henüz başarılı olup olmayacağı bilinmeyen bu proje için şimdiden kayda değer bir bütçe ayrılmış durumda.

Decrypt’in haberine göre toplamda 3 yıl sürmesi beklenen bu çalışmalar için şimdilik 760 milyon rublelik (75 milyon lira) bir bütçe ayrıldı. Projenin gelişim aşamasında Chainalysis gibi şirketlerin kullandıkları metotlardan da faydalanılması bekleniyor. Bu arada Croc IT’nin yöneticilerinden Viktor Smirnov, Rusya’nın bu sorumluluğu tek başına üstlenemeyeceğini, kripto paraların ancak global bir işbirliği yapılması halinde takip edilebileceğini söylüyor:

“Kripto paralara karşı verilen savaşa tüm dünya iştirak etmeli. Bu Rosfinmonitoring’in tek başına altından kalkabileceği bir iş değil.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment