Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Merkez Bankası Dolar Karşısında Tarihin En Düşük Seviyelerini Yaşayan Rublede Değer Kaybını Önlemek İçin Adımlar Atıyor

Dolar karşısında bir günde %20 değer kaybeden Rus rublesi tarihin en düşük seviyelerini yaşarken Rusya Merkez Bankası, rubledeki değer kaybını önlemek için adımlar atıyor.

Rusya‘nın Ukrayna‘ya saldırısının dördüncü gününde döviz piyasalarının açılması ile dolar karşısında %20 değer kaybeden Rus rublesi, tarihin en düşük seviyelerini yaşıyor.

Resim

Ülkeler, Rusya’nın 24 Şubat tarihinde Ukrayna’ya operasyon başlatmasının ardından ülkenin dünya çapında en yaygın bankalar arası ödeme sistemi olan SWIFT sisteminden çıkarılması gibi birçok ciddi yaptırım açıklamaya başlamıştı.

 

Ülkenin para birimi yaptırımlar sonucunda değer kaybetmeye devam ederken Rusya Merkez Bankası, rubledeki değer kaybını durdurmak amacıyla ardı ardına adımlar atmakta gecikmedi. Merkez Bankası ilk adım olarak 28 Şubat tarihinde yaptığı açıklamada %9,5 olan faiz oranını %20‘ye çıkardığını açıkladı.

Banka ikinci bir adım olarak, Rusya’da ikamet etmeyen hisse senedi sahiplerinin varlıklarını tasfiye edemeyeceklerini ve piyasalar açılmadan önce dış ticareti fiilen yasakladığını duyurdu. Banka, bu hamle ile muhtemelen yaptırım uygulanan Rusya ekonomisinden varlıklarını çekmeye çalışacak olan yabancı yatırımcıların bu düşüncesini olanaksız kıldı.

Banka ayrıca Moskova Menkul Kıymetler Borsası‘nın bugün açılmayacağını açıklarken Rusya Maliye Bakanlığı ile birlikte Rus şirketlere döviz gelirlerinin yüzde 80’ini satmalarını da emrettiğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından yapılan bir açıklamaya göre Rusya’nın devlete ait Sberbank’ın “başarısız olduğu veya batma olasılığının yüksek olduğu” söyleniyor.

Rublede yaşanan tüm bu olumsuzluklar sonucu birçok yatırımcının kripto para piyasalarına yönelmesi ile birlikte Rus Rublesi cinsinden işlem gören Bitcoin hacmi son 9 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Haberin kaleme alındığı sıralarda 1 dolar 97,15 Rus rublesi, 1 euro 109,78 Rus rublesinden işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!