Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ülkeler Rusya’yı SWIFT Sisteminden Çıkarıyor: SWIFT Nedir? Kripto Paralara Faydası Olur Mu?

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri saldırıları sebebiyle AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leuen, Rusya’ya yönelik yaptırımlarını ve Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılacağını açıkladı.

AB Komisyonu Başkanı Leyen yaptığı açıklamada:

Avrupa Birliği ve ortakları, Putin’in savaşı finanse edebilme yeteneğini kısıtlamaya çalışıyor. AB liderlerine, belirli sayıda Rus bankalarının uluslararası finansal sistemden kopmasını ve küresel olarak faaliyet gösterme yeteneklerine zarar vermek amacıyla SWIFT’ten kaldırılmasını taahhüt ediyoruz.

dedi.

SWIFT’in dünyanın en yaygın bankalar arası ödeme sistemi olduğunu belirten Leyen, Rusya’nın çıkarılması durumunda ihracat ve ithalatını etkin bir şekilde engelleyebileceklerini söyledi.

SWIFT’in konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kurumlarının yaptırımlar üzerinde hiçbir yetkisinin olmadığını ve AB’nin düzenlemelerine uymak zorunda olduklarını söyledi.

Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Kanada ve ABD liderleri, Ukrayna’yı Rusya’ya karşı koruma konusundaki ortak görüşleri olarak şu sözleri paylaştı:

Rusya’dan hesap soracağız ve bu savaşın Putin için stratejik bir başarısızlık olmasını sağlayacağız.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication / Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği) Nedir?

1973’te kurulan SWIFT merkezi Belçika’da bulunan ve dünya genelinde 200’ün üzerindeki ülkeden 11 binin üzerinde banka ve finansal kurumun kullandığı mesajlaşma sistemine verilen isimdir ve tüm dünyada bulunan bankalar arasında fon transferi sağlanmasına yardımcı olur.

Tek bir kurumun kendi sistemini geliştirmesini istemeyen Amerikan ve Avrupa bankaları tarafından ortaklaşa kurulan SWIFT, dünyanın dört bir tarafından merkez bankalarıyla beraber Belçika Merkez Bankası tarafından denetleniyor.

SWIFT sisteminde her gün trilyonlarca dolar transfer gerçekleşirken günde 40 milyondan fazla mesaj gönderiliyor. Bu mesajların yüzde 1’nden fazlasını Rusların kullandığı düşünülüyor.

Sistem üzerinden para transferi gerçekleştirebilmek için üç bankanın gerek olduğu bilinen SWİFT’te her banka işlemlerde SWİFT koduna ihtiyaç duymaktadır. Banka ilk önce parayı transferi yapan bankadan alarak alıcı bankaya yönlendirir ve böylece işlemi gerçekleştirir.

Rusya’nın SWIFT Sisteminden Çıkarılması

Rus kurumlarının ve bankalarının SWIFT’ten çıkarılması durumunda normalde sağlanan sorunsuz ve anlık işlemlere erişimini kaybedecek. Rus bankaları ile işlem halinde olan şirketler bu bankalara doğrudan erişmek zorunda kalacak ve bu da gecikmeler ve ek maliyetler çıkaracak.

Endişeleniyorsa Bitcoin’de Tutsunlar

Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılması varlıklı insanların kriptoya kaçmasının bir vesilesinin olabileceği tahmin ediliyor. Artık Rusların para transferinde daha maliyetli işlem gerçekleştireceğini göz önünde aldığımızda blockchain sisteminin güvenliği ve düşük maliyeti bu tahmini mantıklı hale getiriyor.

Finansal danışmanlık şirketi Quantum Economics kurucusu ve CEO’su Mati Greenspan:

Zengin bir kişi yaptırımlar nedeniyle hesaplarının dondurulmasından endişeleniyorsa korunmak için servetlerini Bitcoin’de tutabilir.

dedi.

Bu durum üstüne tahmin eden Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov, tüm büyük kripto para borsalarından Rus kullanıcıların adreslerinin engellenmesini istedi.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!