Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Merkez Bankası: ‘Kripto Varlıklar’ Küresel Mali İstikrar İçin Risk Teşkil Etmiyor

Rusya Merkez Bankası 30 Mayıs tarihinde bir araştırma yayınladı ve kripto para birimlerinin şu an için, küresel kripto işlem hacminin çok düşük olması sebebiyle, global finansal istikrara herhangi bir tehdit oluşturmadığını ifade etti.

İlgili araştırma içerisinde, Mali İstikrar Kurulunun ‘kripto para birimi‘ terimi yerine ‘kripto varlık‘ ifadesinin kullanımını teklif ettiğini ve buna sebep olarak da bunların kriptografi ve dağınık cüzdan teknolojisine bağlı birer finansal varlık olarak ele alınabileceği ifade ediliyor.

Rapora göre kripto varlıkları küresel mali istikrara herhangi bir tehdit oluşturmuyor çünkü şu an için kripto varlıkların işlem hacmi küresel finansal sistemin sahip olduğu işlem hacmi ile karşılaştırıldığında oldukça düşük kalmakta. Rapora göre kripto varlık segmentinin finansal sisteme olan etkisi pek önem arz etmiyor.

Ancak araştırmadaki önemli bir kısımda kripto varlıkların gelecekte eğer daha fazla piyasa büyümesine ulaşması ve bireysel ve kurumsal yatırımcıların, bankaların ve diğer piyasa oyuncularının buna daha büyük çapta katılım sağlaması halinde finansal istikrara bir risk teşkil edebileceğinin altı çiziliyor. Merkez bankası raporuna göre kripto varlıkların sahip olduğu yüksek fiyat dalgalanmaları bunların güvenilir birer yatırım aracı, değiş tokuş aracı veya değer standardı olmasını engelliyor.

Araştırmada bunlara ek olarak kripto varlıklara yatırım yapma konusunda bir kaç riskten de söz edilmekte. Bunlarda bazıları yatırımcı haklarının korunması konusundaki eksiklikler, kara para aklama ve terör finansmanı önleme alanındaki riskler, market likidite eksikliği, işlemsel riskler vb. olarak geçiyor.

Bu ayın başlarında Rus Duma Meclisi kripto endüstrisini düzenlemek için ilk yasa tasarısını onaylamıştı. Onaylanan yasalar kripto para birimlerini ve tokenleri mülk olarak kabul edip kripto ve blockchain ile ilgili teknolojilerle alakadar olma konusunda yenilikler sunmuştu.

Geçtiğimiz hafta Rus menşeli banka Sberbank CIB ve Moskova Menkul Kıymetler Borsası Grubunun bir alt şirketi olan National Settlement Depository (NSD) ülkenin ilk dijital para arzı için pilot bir uygulama başlattıklarını duyurmuşlardı. Sberbank CIB müdürü Igor Bulantsev bankanın Rus ICO piyasasının ”ciddi bir potansiyele sahip olduğunu” ifade etmiş ve bankanın bir çok müşterisinin ”bu yeni fon toplama yöntemine” ilgi duyduğunu aktarmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment