Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya ‘SWIFT’ Ödemeleri Yerine Ethereum Blockchain Kullanabilir

Rusya Merkez Bankası, SWIFT uygulamasının ülkeye has bir versiyonu olan SPFS ödemelerini 2019 yılında blockchain temelli yapmayı planlıyor.

Blockchain Swift için Ethereum veya Blockchain Kullanılacak

Izvestiya isimli yerel haber kaynağının 4 Mayıs tarihinde bildirdiğine göre, Rusya Merkez Bankasına yakın bir kaynaktan, yetkililerin ödemeleri gönderebilmek için blockchain çözümleri kullanıp kullanmama kararını verme arifesinde oldukları bilgisi geldi.

Onların dediklerine göre bu işlem için ya ”el yapımı” yeni bir yöntem bulacaklar ya da ellerinde halihazırda bulunan Ethereum’u kullanacaklar.

”Bu duruma yakın” iki, banka ile bağlantılı kaynak bu planları doğruladı.

Rusya’nın yaptığı bu yeni hamle, ülkenin blockchain teknolojisi kullanma konusundaki aşırı ilgisini kanıtlayan başka bir eylem olarak yerini aldı.

Bu hafta, ülkenin güvenlik servisi olan FSB (KGB’nin yeni hali) çalışanı Grigory Marshalko’nun 2017 yılında Tokyo’da düzenlenen bir Uluslararası Standartları Organizasyonu (ISO) toplantısında Blockchain teknolojisinin Rusya’ya ”ait olacağını” belirttiği haberleri de gündeme düşmüştü.

Grigory:

”Bakın, internet Amerikanlara ait ama blockchain bizim olacak.”

SWIFT’den Daha Güvenilir

Temmuz ayında gelmesi planlanan kripto para düzenlemelerinin öncesinde Moskova blockchain’in bir çok kullanım alanını keşfetmeye devam ediyor.

Izvestiya kanalından bir analist bu teknolojinin SPFS’ye eklenerek sistemin geçtiğimiz yıllarda bir çok hacklenme güvenlik endişesi ile sarsılan SWIFT’te olduğundan çok daha güvenilir bir hale getirileceğini belirtti.

BKF isimli bankanın üst düzey bir yetkilisi konu hakkında şu yorumda bulundu:

”Blockchain teknolojisini SPFS’ye eklemek hacker saldırılarına karşı güvenliği hiç şüphesiz arttıracaktır. Bu özellikle Rusya’nın Globeks isimli bankası gibi SWIFT yoluyla hacker saldırılarının kurbanı haline gelen kurumlar için çok etkili ve geçerli olacaktır.”

Blockchain’e geçiş yaparak kurtarılacak tasarruf miktarı tam bir karar verilmeden kesin olarak bilinmeye imkan vermese de, SPFS kullanmanın her işlem başına şimdiki tahmini masrafı 2 ruble (0.03 dolar) civarında.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment