Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya’da Kripto Paraların Düzenlemesi Yeniden Gözden Geçirilecek

Rusya hükümeti, kanun koyucu kuruluşlardan bir istekte bulunarak, kripto paralar ile ilgili yapılan ve Temmuz ayında yasalaşacak düzenleme taslağında bazı düzenlemeler yapılmasını istedi.

Vergilendirme ve Yabancı Yatırımlar Ön Planda

Kremlin’in, dijital ürünler hakkında yayına aldığı değerlendirme metninde, yabancı yatırımcıların durumunun ve vergi yükümlülüklerinin net bir çizgi ile belirtilmesi kanun koyucu merciilerden talep edilirken şu ifadeler kullanıldı:

”Yapılan taslakta vergi yükümlülükleri ve kripto paralar ile ilgili yatırımlar hakkında yeterli netlik olmadığı gözlenmiştir. Bu konudaki düzenlemeler, hükümet için olmazsa olmazdır.”

Özellikle yabancı yatırımcının piyasaya katılımı konusunda gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Rus hükümeti, projelere  yatırımın özendirilmesinin de elzem olduğunu belirtti.

Rus hükümetinin yaptığı bu hamle, ülkedeki kripto para düzenlenmesi konusunda atılan adımların sonuncusu oldu.

Gri alan olarak adlandırılan tüm bu sektörde Rus  hükümeti de düzeneleme konusunda kendi içinde ciddi fikir ayrılıkları yaşarken, Bitcoin ve diğer kripto paraların yasallığı konusunda hükümette çok çeşitli görüşler olduğu biliniyor. Aynı zamanda bu süre zarfı içinde ortaya çıkan ve kripto paraların kullanıldığı dolandırıcı ICO’ların da bazı parlementeleri hayli sinirlendirdiği belirtilmişti.

Hatta Rus hükümeti içinde bazı çatlak seslerin, ülkede kripto para erişimini toptan yasaklamak niyetinde olduğu belirtilmiş ancak Devlet başkanı Vladimir Putin, bunu reddederek, böylesi bir şey istemediğini belirtmişti.

Hükümetin yaptığı  bu isteğin ülkedeki kripto para düzenlemelerine ve ülkedeki sektörün geneline nasıl bir etkisi olacağı ise henüz meçhul.

Şu anda Rusya’da Bitcoin ve bazı seçilmiş alt koinler ile direkt olarak banka hesabını bağlayan hizmetler vatandaşlara sunuluyor. Vatandaşlardan vergi alınması ise, şu aşamada en mantıklı senaryo gibi duruyor.

Öte yandan Rusya’nın en büyük ticari bankalarından biri olan Sberbank’ın başkanı Herman Gref, geçtiğimiz hafta enteresan bir açıklama yaparak Rus vatandaşları için kripto paraların çok da devrim niteliğinde bir teknoloji olmadığını belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment