Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya’da Seçim Kurulu Başkanı: Blockchain Kelimesine Rusça Karşılık Bulmak Lazım

Rusya‘daki Merkez Seçim Kurulu (CEC), yakın zamanda bir toplantı düzenledi ve Blockchain teknolojisi hakkında konuştu. CEC, Blockchain teknolojisinin oylama sürecinde kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmek istiyor.

Rusya’daki seçim komisyonu, ülkedeki seçim sisteminin 25.yıl dönümünü kutlamak için özel bir konferans gerçekleştirdi. Birbirinden farklı konuların masaya yatırıldığı konferansta, Blockchain teknolojisi hakkında da bazı yorumlar yapıldı.

Rusya’daki Seçim Komisyonu’nun başkanı olan Ella Pamfilova, konferans sırasında Blockchain teknolojisi hakkında şu yorumu yaptı:

“Bu teknolojiyi Rusya’da geliştirmek için marka değişikliğine gitmemiz gerekiyor. Blockchain’in bizim düşüncelerimize daha uygun bir Rus versiyonunu bulmamız gerekiyor.”

Pamfilova’yı rahatsız eden şey, ‘Blockchain’ kelimesinin ta kendisi. Türkçe’ye zaman zaman ‘blokzincir’ olarak çevrilen ‘Blockchain’ kelimesi, Pamfilova’ya pek olumlu şeyler çağrıştırmıyor:

“‘Blok’ kelimesi denince insanın aklına kapalı bir şey geliyor. Rusya nüfusunun üçte biri, bu ‘blok’ların ardında hapis tutuluyordu. Bir de ‘zincir’ kelimesi var. ‘Blok’ ve zincir’ kelimeleri insanın bilinçaltına işliyor.”

Pamfilova, bu anlam sorununu ortadan kaldırmak için Blockchain kelimesi için Rusça’ya has bir karşılık bulmayı öneriyor ancak kendisinin şahsi bir örneği yok. Pamfilova, Rusça kelimenin “anlaşılabilir” olmasını da istiyor.

Pamfilova, geçtiğimiz yılın Eylül ayında yaptığı açıklamalarda Blockchain teknolojisi seçim sisteminde denemek için henüz çok erken olduğunu söyledi. Pamfilova, böyle düşünüyor olmasına gerekçe olarak da pek çok yerel oy bölgesinde bilgisayar ve kamera olmamasını gösterdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment