Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sabitkoinlerin Büyük Bir Kısmını Bu Adresler Yönetiyor

Coin Metrics kripto para dünyasındaki sabitkoinlerle ilgili yeni bir araştırma yaptı. Araştırmada Tether, Paxos, USDC, TrueUSD, Gemini Dollar, HUSD, Binance USD, ve USDK ile ilgili önemli bilgiler yer alıyor.

Coin Metrics yaptığı araştırmada sabitkoinlerin nasıl, ne yoğunlukta, ne kadar geniş bir kitle tarafından kullanıldıklarını inceledi. Yapılan araştırmalar sabitkoinlerin aslında çok küçük bir kitle tarafından kontrol edildiğini gösteriyor.

Servet Dağılımı

Eğer bir sabitkoinin toplam arzının büyük bir kısmını küçük bir kitle kontrol ediyorsa bu, söz konusu sabitkoinin çok geniş bir kitle tarafından kullanılmadığı anlamına geliyor. Bu arzın daha geniş bir şekilde yayılmış olması ise o sabitkoinin birçok farklı borsada, pek çok farklı kişi tarafından kullanıldığını gösteriyor.

Coin Metrics’in araştırmalarına göre USDT’nin Ethereum tabanlı versiyonu bu noktada rakiplerini geride bırakıyor. USDT’nin diğer sabitkoinlere kıyasla çok daha geniş bir kitle tarafından kullanıldığını görebiliyoruz. Bu arada Gemini Dollar, Binance USD, USDT (Tron tabanlı), USDK ve HUSD gibi sabitkoinlerin toplam arzının %80’inden fazlası sadece 6 adres tarafından kontrol ediliyor.

Sabitkoinler arasındaki servet dağılımı, Kaynak 

Kimler Kullanıyor?

Coin Metrics konuyla ilgili yaptığı araştırmada sabitkoinler arasındaki kullanım farklılıklarını da inceledi. Burada hangi sabitkoin ile ne kadar işlem yapıldığına ve bu işlemlerin kaç farklı adres tarafından yapıldığına bakıldı.

Tahmin edilebileceği üzere; eğer bir sabitkoin ile yapılan işlemlerin büyük bir kısmı sadece birkaç farklı adresten çıkıyorsa bu o sabitkoinin çok az kişi tarafından kullanıldığı anlamına geliyor. Bu adresler de genelde borsaların kontrolünde oluyor.

Coin Metrics’in araştırmalarına göre şu anda adres çeşitliliği bakımından en üstte yer alan sabitkoin Paxos (PAX). Normal şartlar altında bu, Paxos’un diğer sabitkoinlere kıyasla çeşitliliği çok daha fazla olan bir kitle tarafından kullanıldığı anlamına gelirdi. Fakat uzmanlar burada ilgi çekici bir noktaya değiniyorlar.

Sabitkoinlerde kaç ‘farklı’ adres kullanılıyor?

Paxos rakiplerine fark atmış atmasına ama Paxos ağındaki en aktif iki adresin MMM BSC adlı bir saadet zincirine ait olduğu düşünülüyor. Coin Metrics’in araştırmalarına göre günümüzde Paxos ağında yapılan işlemlerin %40’ı bu saadet zinciriyle bir şekilde bağlantılı durumda.

Paxos’ta MMM BSC ile bağlantılı olan işlemlerin yüzdesi
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment